Vita támadt a szombathelyi oltópontok körül

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. március 12.

Belpol

Egymást oltja a polgármester és a megyei kormányhivatal.

Oltópontot hozott létre a szombathelyi önkormányzat a Szombathelyi Képtárban, a Savaria moziban és a Schrammel-moziban, hogy március 16-tól a háziorvosok ezeken a helyeken is fogadhassák a védőoltásra regisztrált embereket. Ahhoz, hogy ez tényleg így legyen, a járási tiszti főorvosnak engedélyeznie kellett volna csütörtökön ezeket a pontokat. Ez nem történt meg – írja a 24.hu. 

Nemény András polgármester erről azt mondta, így nem tudják időben értesíteni az érintett embereket, és borul az oltási terv, pedig az oltási pontok kijelölését a háziorvosok kérték, és az önkormányzat Harangozó Bertalan kormánymegbízott levele alapján jelöltek ki a helyszíneket. A polgármester azt írta a Facebookon, hogy az elmúlt egy évben naponta egyeztetett a kormánymegbízottal, munkakapcsolatuk korrekt, csütörtökön azonban hiába hívta többször is Harangozó Bertalant, nem vette fel a felefont. Nemény reméli, hogy „semmilyen politikai érdek nem írja felül a ránk bízott emberek egészségének védelmét”.

Tisztelt Kormánymegbízott Úr! A mai napon több alkalommal kerestem telefonon Szombathely Megyei Jogú Város...

Közzétette: Dr. Nemény András – 2021. március 12., péntek

A polgármester állításaira végül nem a kormánymegbízott, hanem a Vas Megyei Kormányhivatal reagált, a Magyar Távirati Irodán keresztül. A közleményből az derül ki, hogy mintha az önkormányzattól senki sem kérte volna, hogy új oltópontokat jelöljön ki, és a város nem olyan segítséget adott, amilyet a kormány kért. 

Szombathelyen hetek óta zajlik a tömeges oltás, 41 oltóponton eddig több tízezer embert oltottak be. Erre van elegendő hely –állítja a kormányhivatal –,  viszont jól jönne néhány munkatárs, aki segít az orvosoknak elvégezni az adminisztratív teendőket. A kormány február 22-én kérte az önkormányzatokat arra, segítsenek néhány emberrel az oltások szervezésében, de „Szombathely polgármestere a kérésnek immár három hete nem tesz eleget”, „egyetlen munkatársat sem biztosított a háziorvosoknak”.

Ez a Vas Megyei Kormányhivatal szerint azért történik így, mert „Nemény András a baloldali pártok oltásellenes kampányának részeként zavart próbál kelteni az oltásokkal kapcsolatban”. A hivatal ezért felszólítja a polgármester, hogy „a zavarkeltés és a látványpolitizálás helyett a háziorvosok érdemi adminisztrációs támogatásával segítse, hogy a szombathelyiek oltására minél hamarabb sor kerülhessen”. 

Figyelmébe ajánljuk