Vona Gábor most már kormányozni akar, nem nácikkal romantikázni

Belpol

Az egyáltalán nem neonáci párt tovább puhítja retorikáját, de nem csak a cukiságkampánnyal. Összeesküvés-elméletek, Vona-rajongó ovisok és fegyverkezés a Jobbik kongresszusán.

Vidám zsizsegés fogadta az újságírókat ma reggel a Budapesti Kongresszusi Központban: csupa izgatott arc, lelkes pusmogás és a megszokott díszmagyar elegancia.

Birodalmi esztétika

Birodalmi esztétika

Fotó: MTI

A kongresszusra több mint 400 jobbikos küldött érkezett. Mielőtt megkezdődött volna a sajtónyilvános rész, körbekérdeztük a várakozó tagokat, hogy mit gondolnak Orbán Viktor azon kijelentéséről, miszerint a Fidesz legnagyobb ellenfele a jobb oldalon található. „Nem értem, miért lát ellenfelet bárki is a Jobbikban. A Jobbik csak egy ellenzéki párt, amely Magyarország érdekeit nézi, nem pedig ellenfél” – mondja az egyik küldött, aki szerint a Jobbik nem fog 2018-ban kormányra jutni. Egy másik küldött azonban kapásból rávágja kérdésemre, hogy a Jobbikra nyilvánvalóan ellenfélként tekint a miniszterelnök. „A Jobbik a legnagyobb ellenfél. Ez nem kérdés.” Van, aki még ennél is tovább megy. „Nincs ebben semmi új, ez eddig is így volt. Nem meglepő, hogy a Fidesz a legjobban a Jobbik ellen harcol különböző titkosszolgálati eszközökkel” – véli egy másik küldött.

Hogy ne csak a harcias kormányzásról essen szó, amíg várakozok Vona bevonulására, bedobom azt is, mit gondolnak a jelenlévők arról, hogy Vona Gábor újabban óvodákba jár népszerűsíteni magát. Tegnap ugyanis Ózdon, a Mogyorósvölgyi Óvodában olvasott fel meséket a kicsiknek. Hogy ez miért jó, arra roppant szórakoztató válaszok születtek. „Minden politikus úgy népszerűsíti magát, ahogy akarja, és olyan körben, amilyenben akarja. Ez lehet bármelyik társadalmi csoport, az óvodásoktól kezdve a fiatal szülőkig” – érkezik az egyik válasz. Ezt a gondolatmenetet viszi tovább egy másik megszólaló is, aki szerint nagyon fontos, hogy Vonát mindenki, értsd: a háromévesek is, megismerjék. A kedvencem azonban ez volt: „Új körökben is meg kell ismertetni a Jobbikot. Erre mondják azt, hogy cukiságkampány, de szerintem ez még belefér, és jó iránynak gondolom” – fejtegeti az egyik megkérdezett. A Jobbik tehát feladta a leckét a többi pártnak: tessék komolyan venni az óvodásokat, hiszen övék a jövő, és a politikát nem lehet elég korán elkezdeni. Remélem, azért a bölcsődéseket még megkímélik ettől a közegtől. De elég a gyerekjátékokból, nézzük, mit mondott Vona.

Jóarcú fiatalok

Jóarcú fiatalok

Fotó: MTI

A Jobbik elnökének beszédét néhány felvezető gondolat előzte meg, amelyeket a határon túli magyar politika képviselői mondtak el. „Nem igaz, az, hogy az erdélyi politika bonyolult, mert sokszereplős. Az erdélyi politikai nagyon is egyszerű: vannak az autonomisták, akik a magyarság önállóságáért, önrendelkezéséért küzdenek, és vannak azok, akik befekszenek a minket körülvevőknek, jelen esetben a bukaresti főhatalomnak” – ezekkel a mondatokkal alapozza meg a napot az első felszólaló, Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos igazgatóhelyettese. Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke pedig arról beszélt, hogy nem létezik szerb-magyar, vagy magyar-szerb megbékélés. Ezen kívül előállt egy általa kitalált kifejezéssel, amely Trianon valódi okozója, ugyanis nem néhány diktátor miatt csatoltak el Magyarországtól területeket. „A mi megítélésünk szerint egy önműködő, elszabadult, fékevesztett, adminisztrációs diktatúra tehet mindenről. Ez olyan, mint a fantasztikus filmekben a computer rendszerek, amelyek elszabadulnak és önműködően teszik tönkre a világot” – fejtegeti Rácz Szabó, aki szerint Trianon a „hála” azért, amiért a magyarok megvédték a keresztény Európát a töröktől. Egyik beszédből sem hiányoznak a hadászati fordulatok, így Rácz Szabó sem rest olyanokat mondani egy közönséges tollra, hogy az fegyver. „Ezzel a fegyverrel kell kimenni az utcára, aztán be a szavazófülkébe. Ezt a fegyvert tudni kell használni. Csak így győzhetjük le a diktatúrát. Mert a bátor szavazó arra szavaz, aki jobb. Vagyis a Jobbikra.” fejezi be gondolatait.

A kis felvezetők után egy „hatalmas” belső poénnal konferálják be Vona Gábort. „Most pedig hallgassuk meg Vona Gábort, a Fidesz elnökét” – mondja az egyik szervező, majd mindenki kajánul kaccan fel a lenti sorokban.

false

 

Fotó: MTI

A Jobbik elnöke először sorra veszi a párt nehézségeit és sikereit, majd szentimentálisan arról kezd beszélni, hogy pontosan egy évvel ezelőtt írt magának egy kis jegyzetet arról, hogy 2015 nyarán hol tartson a párt. A nagy tervek valóra váltak, ugyanis ma a Jobbik jelenti a legnagyobb ellenfelet a Fidesznek. Vona ugyanazt a gondolatot veszi elő, amit ősszel az önkormányzati választások éjszakáján mondott, vagyis ezentúl csak két opció lesz a magyar politika játékterén: Fidesz vagy Jobbik. Ezt viszi tovább azzal a mondattal, hogy az MSZP és a Fidesz csupán egy letűnt kor, nevezetesen a 20. század pártjai, a Jobbik azonban 21. századi párt. Mivel a Jobbik láthatóan rájött arra, hogy szélsőséges köntösben nem fognak sokra menni 2018-ban, az úgynevezett cukiságkampányt Vona most megfejelte azzal a kijelentéssel, hogy a zsidók és a keresztények közötti vita egy meddő vita, ezzel nem is érdemes foglalkozni. „Menjünk most le nagyon mélyre, és legyünk kíméletlenül őszinték magunkkal szemben. Az egyik lövészárokban úgy tekintenek a keresztény magyar értelmiségiekre, mint akik született nácik, akik semmi másra nem vágynak, csak arra, hogy elpusztítsák a hazai zsidóságot. A másik lövészárokban pedig sokan úgy tekintenek a zsidóságra, hogy ők született hazaárulók, akik arra vágynak, hogy tönkretegyék Magyarországot” – mondja Vona, aki szerint ezekben a lövészárkokban meddő viták folynak ebben a témában. Éppen ezért ünnepélyesen bejelenti, hogy ő kilép ebből a lövészárokból. Kíváncsi vagyok mit szólt ehhez az a jobbikos küldött, aki a beszéd előtt azt mondta nekünk, hogy az óvoda még belefér az új irányba, de ha Vona holokauszt-megemlékezésen is fog ezentúl beszélni, akkor nem jön többet jobbikos rendezvényre.

A beszéd második felében Vona hosszasan ecsetelte, miért kell változnia a Jobbiknak ahhoz, hogy felnőjön a kormányzás felelősségteljes feladatához. Mint mondta, szükség van arra, hogy elhagyják, ami rossz vagy hátráltatja ebben a pártot. Kitért a szélsőséges „vadhajtásokra” is, amelyekkel a jövőben nem kíván foglalkozni, ugyanis nem tekinti a Jobbikhoz tartozónak ezeket. A Jobbik valódi néppárt kíván lenni, amely gyümölcsöt hoz az egész országnak. Vona világosan kifejti, hogy aki náci romantikára vágyik, annak nincs a Jobbik köreiben keresnivalója, azonban akárki nem lehet csak úgy jobbikos: át kell mennie a hazaszeretet szűrőjén, bármit is jelentsen ez. Vona végül kitért a jövőre esedékes házon belüli elnökválasztásra. „Azért szavazzatok rám, mert nekem van a legjobb szimatom. Korábban megérzem, mint mások, hogy merre van az irány, és most is érzem.”

Figyelmébe ajánljuk