Újabb 2 milliárd eurónyi uniós forrás szabadult fel Magyarország számára

  • narancs.hu
  • 2024. március 1.

Belpol

A tanári hivatás vonzerejét kell belőle növelni.

Az Európai Bizottság háromhónapos értékelése után arra jutott, hogy az oktatási és képzési rendszer, illetve a nemek közötti egyenlőség területén végrehajtott reformok több milliárd eurónyi kohéziós forrás lehívását teszik lehetővé Magyarország számára – tájékoztatta az Európai Bizottság a Portfolio-t. 

A magyar hatóságok november 30-án, illetve december 1-jén nyújtották be önértékelésüket az oktatási és képzési rendszer, illetve a nemek közötti egyenlőség területén. A Bizottság egy nagyon alapos vizsgálat után úgy döntött, hogy elfogadja ezeket az önértékeléseket, mint amelyek megfelelnek a jogi keretünknek" – közölte az Európai Bizottság szóvivője, Stefan De Keersmaecker.

Tisztázta azt is, hogy

a jelenlegi pozitív értékelés nincs kapcsolatban a kondicionalitási eljárással, vagy más jogállamiságú tárgyú vizsgálattal. 

Magyarország esetében 16 darab feltételt szabott a Bizottság a 2022 decemberi partnerségi megállapodás megkötésekor. Ebből a két legnagyobb pénz összeget blokkoló tematikus feltétel az oktatási és képzési rendszer, illetve a nemek közötti egyenlőség területéhez kapcsolódott.

A most teljesített témakörből az egyik szorosan kapcsolódik a pedagógusok béremeléséhez, a Bizottság ugyanis azt várta el, hogy a kormány megfelelő oktatási stratégiát fogadjon el, és hogy törvénybe foglalja a tanári fizetések emelésének kereteit. A Bizottság szerint a magyar kormány ezirányú intézkedései "kielégíti a szakmai elvárásokat".

További, valamivel több mint 2 milliárd euró válik így elérhetővé a kohéziós részből, ami azt jelenti, hogy a 21,9 milliárd eurós keretből 12,2 milliárdot hívhat le a magyar kormány.

Különösen a magyarországi tanári hivatás vonzerejének növelésével kapcsolatos kiadások megtérítését kell lehetővé tenniük”

– ismertette Stefan De Keersmaecker.

Sok tételt azonban még mindig nem hívható le: 6,35 milliárdnyi kohéziós forrást ugyanis zároltak a kondicionalitási (közismert nevén jogállamisági) eljárásban. Ennek a feloldásától még messze vagyunk, mert nem teljesítette még a 17 feltételt a kormány. A lap úgy tudja,

még 3 ügyben (Erasmus-ügy, az Integritás Hatóság szerepe és a magyar vagyonnyilatkozatok hiányosságai) biztosan nem elégségesek a kormány lépései.

Itt nagyjából a júniusi EP-választások utánra – pesszimistább források szerint ősszel – történhet érdemi előrelépés az általuk megkeresett brüsszeli tisztviselők véleménye alapján.

Ugyanígy nem elérhető még a forrás a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) esetében is: a 27 szupermérföldkő maradéktalan teljesítésétől még messze van a magyar kormány.

Tehát az RRF-pénzek később indulhatnak meg a költségvetésbe, ez pedig már azzal fenyeget, hogy a kormány nem tudja tartani a projektek lezárására, és a kifizetések feltételéül szabott 2026 augusztusi határidőt.  Ez teljes forrásvesztést jelentene az érintett programoknál – írja a lap.

 Nyitóképünk illusztráció.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.