Az emberek alapvetően elégedettek Orbánék járvány- és válságkezelésével

  • narancs.hu
  • 2020. április 22.

Belpol

A Závecz Research kutatása szerint az emberek többsége szerint nem állt időben rendelkezésre a szükséges védőfelszerelés.

A lakosság egyharmada arra számít, hogy már egy-két hónap múlva visszaállhat az élet a normális kerékvágásba, kétharmada viszont csak augusztusra látja mindezt reálisnak – derült ki a Závech Research legfrissebb, április 14. és 19. között végzett közvélemény-kutatásából.

A kutatás során kiderült, hogy a lakosság mintegy kilenc tizede folyamatosan figyelemmel kíséri a járvány híreit. A megkérdezettek 59 százaléka szerint a koronavírus-járvány során nem állt időben rendelkezésre a szükséges védőfelszerelés az orvosok és ápolók részére. 69 százalék szerint a lakosság sem tudott időben megfelelő védőfelszerelést beszerezni.

A társadalom négyötöde - elismerve az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját - elsősorban az egészségügyi béremelést tarja szükségesnek, de támogatja az egyszeri bruttó 500 ezer forintos juttatást is.

A kutatás szerint az emberek 58 százaléka támogatja csak a kormány egyik legfontosabbnak titulált bejelentését, a 13. havi nyugdíj visszaépítését.

A válaszadók fele ért egyet a kormány másik fontosnak értékelt intézkedésével, amely lehetővé teszi a nyelvvizsga nélküli diplomaszerzést.

A megkérdezettek több mint 80 százaléka több olyan javaslatot is helyesnek tartana megvalósítani, amelyeket az ellenzéki pártok fogalmaztak meg, azonban a kormány a megvalósításuktól elzárkózott. Nagyon hasznosnak tartanák

  • a közfeladatot ellátok béremelését (az összes megkérdezett körében 85 százalékos volt az ötlet támogatottsága),
  • azt, hogy az alkalmazottak elbocsátása helyett a költségvetés vállalja át a bérek és járulékaik 80 százalékát (ezt 83 százalék helyeselte),
  • továbbá a munkanélküli ellátás kilenc hónapra, illetve az álláskeresési járadék minimum 100 000 forintra emelését (szintén 83 százalék támogatná).
  • A családi pótlék összegének növelését az emberek 77 százaléka tartaná hasznosnak a mostani helyzetben,
  • míg az azonnali 6,5 százalékos nyugdíjemelést a válaszadók 74 százaléka.
  • A társadalom 90 százaléka támogatja a szupergazdagok, milliárdosok, a multik és a bankok, valamint a magyar nagyvállalatok jelentős szerepvállalását a válság terheinek viselésében.
  • A többség nem helyesli a gépjárműadó elvételét az önkormányzatoktól.

A kutatás szerint egy ötfokozatú skálán közepesnél kicsivel jobbra értékeli a közvélemény az egészségügyi és gazdasági válság kezelését a kormány részéről.

A kutatás során rákérdeztek a pártpreferenciákra is.

false

 

Závech Research/Szociális Demokráciáért Intézet

 

Az MSZP és a Párbeszéd által létrehozott Szociális Demokráciáért Intézet megbízásából végzett, a koronavírus-járvány politikai közhangulatra gyakorolt hatásairól szóló kutatás 1500 fő telefonos megkérdezésével történt az ország felnőtt népességét életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentáló mintán. Eszerint a vizsgálat reprezentatív.

Figyelmébe ajánljuk