Ahogy bekerítették, végzett magával a prágai lövöldöző

  • narancs.hu
  • 2023. december 22.

Bűn

Mielőtt elindult az egyetemre, otthon megölte az apját a 24 éves, történelem szakos diák. 

Tizennégy embert lelőtt, huszonötöt megsebesített a 24 éves, történelem szakos egyetemista, David K. csütörtökön Prágában, a Károly Egyetem művészeti tanszékén. A támadó végül a tetőn halt meg. Amint látta, hogy a rendőrök bekerítették, öngyilkos lett.

A Telex összefoglalója szerint a cseh rendőrség pénteken sajtótájékoztatót tartott az esetről. Közölték, azonosították a támadás mindegyik halálos áldozatát és a fegyverest, aki a fővárostól húsz kilométerre lévő, 1200 lakosú Hostouň faluban élt. A sebesültek közül többeket megműtöttek, az állapotuk stabil.

Az elhunytak mind csehek. A sérültek közül kettő az Egyesült Arab Emírségek, egy pedig Hollandia állampolgára.

A cseh rendőröket érte olyan bírálat, hogy lassan értek a helyszínre. A tájékoztatón elhangzott: az első segélyhívástól számított négy perc múlva a rendőrök már benn voltak az épületben.

A rendőrség David K.-t gyanúsítja azzal is, hogy megölt egy fiatal férfit és hét hónapos kislányát. Ezt a két áldozatot december 15-én találták meg egy Prága melletti erdőben.

Csütörtökön, mielőtt elindult az egyetemre, otthon megölte édesapját. Azt, hogy miért tette mindezt, egyelőre nem sikerült kideríteni. A rendőrség feltételezi, hogy a tettes egy hasonló, Oroszországban történt korábbi lövöldözést akart utánozni.

K.-nak csütörtökön délután az egyetem másik épületében lett volna előadásra. Először ott is keresték, az édesapja halála miatt. 

A Cseh Köztársaság szombatra nemzeti gyásznapot hirdetett. 

 
Gyászolók a prágai Károly Egyetem főépülete előtt 2023. december 22-én. Fotó: MTI/AP/Petr David Josek
 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.