A tárgyalások kezdete óta 325 millió forint állami és EU-támogatást vett fel a Simonka-per elsőrendű vádlottja

  • narancs.hu
  • 2023. december 27.

Kis-Magyarország

A korrupcióval vádolt volt Békés megyei fideszes képviselő büntetőpere januárjában folytatódik.

Hosszabb kihagyás után januárjában folytatódik a Fővárosi Törvényszéken a korrupcióval vádolt Simonka György volt Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő büntetőpere – értesült a 24.hu.

A bűnszervezetben elkövetett, 1,4 milliárd forintos károkozással vádolt egykori kormánypárti politikus és 32 társa ügyének tárgyalása 2020 januárjában kezdődött, és bár Simonka visszavonult az országos politikától, az egykor általa vezetett Pusztaottlakán alpolgármester lett, társainak egy része pedig szintén nem távolodott el teljesen korábbi tevékenységétől. A bűnügy elsőrendű vádlottja például továbbra is mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozik, a per indulása óta ráadásul többször is vissza nem térítendő állami és európai uniós támogatást kapott, annak ellenére kapott, hogy a bűnszervezetet épp a zöldség-gyümölcs termelői csoportok számára igényelhető támogatások jogellenes megszerzésével vádolják.

A portál emlékeztetett, a vádhatóság Simonkát tartja a bűnszervezet irányítójának, de a volt politikus csak az eljárás harmadrendű vádlottja. A sorban megelőzi őt a vád centrumában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft. egykori ügyvezetője. Az előbbi társaságot korábban Kékessy Mihály György elsőrendű vádlott vezette, aki a Magyar Államkincstár támogatói nyilvántartása alapján

több mint 325 millió forint támogatást vett fel költségvetési és európai uniós forrásból a büntetőper 2020. januári kezdete óta.

Nem Kékessy az egyetlen, aki a büntetőeljárás idején is igénybe vesz állami támogatást. Simonka György és szintén vádlott felesége, bár jóval szerényebb mértékben, de szintén felveszi az elérhető pénzeket. Az államkincstári adatbázis szerint ők ketten tízmillió forintot markoltak fel agrártámogatásként az államtól, miközben az ügyészség 850 millió forint erejéig kért vagyonelkobzást Simonkára amellett, hogy nyolc és fél évre fegyházba küldené őt. A volt politikus unokahúga, a hatodrendű vádlott Tóth Renáta is él a támogatási rendszer lehetőségeivel, ő 28 millió forintot vett fel a per indulása óta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk