Aján Tamást doppingügyek eltusolásával vádolják

  • narancs.hu
  • 2021. június 24.

Bűn

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség volt elnöke tavaly korrupciós botrányba is keveredett.

A Nemzetközi Tesztelési Ügynökség (ITA) lefolytatta vizsgálatát; a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon belül működő szervezet azt találta, hogy Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) korábbi elnöke, valamint Nicolae Vlad alelnök és az Európai Súlyemelő Szövetség (EWF) elnöke, Hassan Akkus  is bűnös abban, hogy számos esetben doppingvétségeket lepleztek el - írja a insidethegames alapján a 24.hu.

Az ITA  vizsgálata megállapította, hogy összesen 29 esetben tusolták el a súlyemelők doppingolását.

Mint arról tavaly beszámoltunk, a német ARD nyomozása szerint Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség korrupcióval vádolt korábbi elnöke saját magának utalt ki 356 ezer eurót (125 millió forint) azt követően, hogy erre már nem volt jogosultsága.

A Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette független nyomozócsoport négy hónapos vizsgálódás után készített jelentést az Aján Tamás irányította IWF-ről, amelyet 2020 június 4-én tett közzé. A megállapítások szerint Aján az IWF pénzügyi irányításának felügyelete során "abszolút ellenőrzést" alakított ki, beavatkozott a doppingellenes munkába is.

McLaren közölte, a volt elnök a szövetség pénzügyeivel kapcsolatban "sötétben tartotta" az elnökség tagjait, akiknek nem volt tudomásuk a rejtett bankszámlákról és pénzmozgásokról. Kiemelte, Aján olykor 100 ezer dollárt elérő összeget készpénzben kapott meg szponzoroktól vagy doppingbírság címén nemzeti szövetségektől, a jelentés szerint egy thaiföldi útja során több mint 440 ezer dollárt gyűjtött be ily módon. Ezek közül "némelyek bekerültek a könyvelésbe, némelyek viszont nem". Hozzátette: a volt vezető 10,4 millió dollárral (3,1 milliárd forinttal) nem tud elszámolni.

Aján Tamás 24 évig főtitkára, 2000-től pedig elnöke volt az IWF-nek. Tavaly április 15-én bejelentette: a tokiói olimpia halasztása miatt távozik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöki posztjáról, amelyért évi 350 ezer euró (123 millió forint) volt a fizetése.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.