Brooklynban fogta el az FBI a miskolci rablót

  • narancs.hu
  • 2023. március 23.

Bűn

Tavaly 32 magyar körözöttet kaptak el külföldön.

Egy tiszalúci és egy miskolci férfi tavaly januárban rendőrnek adta ki magát, és fegyveresen, csuklyában behatolt Miskolcon a Glanzer Miksa utcában egy családi házba. Bezárták a fürdőszobába az ingatlan lakóját, házkutatást színleltek, és magukkal vittek 20.000 eurót,  valamint órákat, mobiltelefont, illatszereket – közli a police.hu.

A felfegyverkezve elkövetett rablás két gyanúsítottja közül a krisztusi korban lévő tiszalúci férfit öt napon belül elfogták a miskolci nyomozók. 31 éves társáról, V. Gáborról megtudta a rendőrség, hogy külföldre szökött, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene. 

A borsodi rendőröknek volt információjuk arról, hogy az Amerikai Egyesült Államokon belül hol lehet V. Gábor,  akit tavaly decemberben az FBI New York Brooklyn városrészében fogott el. Illegálisan tartózkodott az országban. Mivel elfogásakor együttműködött a hatóságokkal, és önként elhagyta az Amerikai Egyesült Államok területét – rendőri kísérettel –, a törvények szerint elkerülte a bevándorlási hivatal eljárását. Az amerikai rendőrök február 28-án kísérték Magyarországra a rablót, és a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren átadták a miskolci rendőröknek, akik kihallgatták, őrizetbe vették, a bíróság pedig döntött előzetes letartóztatásáról.

Mindezt sajtótájékoztatón jelentették be, amelyet a Miskolci Rendőrkapitányság, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és az FBI helyettes jogi attaséja, a két szervezet összekötőtisztje tartott.

 
Lance Rollins, az FBI helyettes jogi attaséja és Boczán József rendőr őrnagy, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztályénak vezetője. Fotó: police.hu
 

 Boczán József őrnagy, a Készenléti Rendőrség célkörözési osztályvezetője beszélt arról, milyen államközi rendőri együttműködéseknek köszönhető, hogy tavaly különösen sok, 32 olyan magyar állampolgár került rendőrkézre külföldön, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki. A többség Németországban és az Egyesült Királyságban került elő, és Hollandia, Spanyolország, Lengyelország, Szerbia, Bulgária, Görögország, Svédország, Ausztria mellett az Amerikai Egyesült Államokban és Kolumbiában is fogtak már el magyar bűnözőt, és ebben a munkában Boczán őrnagy szerint kiemelkedő az FBI szerepe.

Lance Rollins, az FBI helyettes jogi attaséja azt idézte fel, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztályánál már a 23. éve működik olyan közös egység, amelyet a két állam hozott létre.  Az FBI és a magyar partner a szervezett bűnözés elleni harcban dolgozik össze, cserél információt. Magyarországon ebben a munkában két, helyettes jogi attasé beosztású különleges ügynök és egy elemző dolgozik. Az FBI-ügynökök napi kapcsolatban vannak a magyar nyomozókkal, az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségén és a KR NNI Labanc úti főépületében is van „saját munkaállomásuk”. A magyar–amerikai rendőri csoport magyar és amerikai vonatkozású bűnügyek felderítésén dolgozik, körözött személyeket fog el, sértetteket és gyanúsítottakat kutat fel itthon, az Amerikai Egyesült Államokban, esetleg más országban. Ez az egység szervezi a magyar és az amerikai bűnüldöző szervek közötti információcserét is. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk