Kocsis Máté nem zaklatott, immár papírja is van róla

  • narancs.hu
  • 2017. november 14.

Bűn

A bíróság szerint nincs hatással a migránsok helyzetére az, ha egy polgármester késelő tolvajként hivatkozik rájuk.

A Magyar Helsinki Bizottság azután fordult bírósághoz, miután 2015-ben Kocsis Máté a következő módon nyilvánult meg Facebook-oldalán a kerületében tartózkodó migránsokról:

„A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkretették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen... Meg fogjuk védeni a közvagyont, és minden törvényes eszközzel garantálni fogjuk a józsefvárosiak biztonságát.”

Ezután a Helsinki Bizottság peres úton azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg az önkormányzat, illetve a polgármester részéről a migránsokkal szemben elkövetett zaklatás tényét. A Bizottság szerint ezenkívül Kocsis Máté kijelentéseivel megsértette a migránsok emberi méltósághoz fűződő jogát is. Az önkormányzat azzal védekezett, hogy Kocsis Máté mint magánszemély nyilvánult meg az ügyben. A törvényszék pedig kétszer is elutasította a civil szervezet keresetét. Az indoklás szerint ugyan vannak a szövegnek olyan elemei, amelyek valóban alkalmasak az emberi méltóság megsértésére. „Ezeknek a kifejezéseknek egy része ugyanis bűncselekmény elkövetésére utal, más része pedig lealacsonyító, függetlenül attól, hogy van-e valóságalapja. A bíróság álláspontja szerint ezek egyértelműen tényállítások és nem tekinthetők véleménynyilvánításnak” – áll az MTI összefoglalójában.

Ezenkívül a bíróság megállapította, hogy Kocsis Máté bejegyzése „eleve nem valósít meg zaklatást”. Álláspontjuk szerint a kommentek, megosztások és like-ok száma alapján nem mutatható ki, hogy kifejezetten ennek a bejegyzésnek bármilyen konkrét hatása lett volna a migránsok helyzetére.

A Helsinki Bizottság továbbra is meg van győződve arról, hogy a bejegyzés nemcsak hatásában, hanem céljában is gyűlöletkeltő volt, ezért a szervezet fellebbezni fog az elsőfokú ítélet ellen.

Figyelmébe ajánljuk