Dulakodott a rendőrökkel a nagybányai polgármester

  • narancs.hu
  • 2023. november 29.

Bűn

Cătălin Cherecheş Magyarországon át szökött el Romániából, Németországban fogták el.

Augsburgig jutott Cătălin Cherecheş nagybányai polgármester, aki szombaton menekült el Romániából, miután a kolozsvári bíróság öt év letöltendő börtönre ítélte korrupció miatt.

A politikust kedden vették őrizetbe a bajor rendőrök a német város vasútállomásán.

Nem adta könnyen a szabadságát, dulakodott a rendőrökkel, meg is sérült – írja a Transtelex.

Ennek nyoma látható az arcán:

A tudósítások szerint Augsburgban a nagynénje segítette. Autóval mentek az állomásra, és a rendőrök azért is szúrták ki őket, mert a kocsijuk 200 kilométer per órás sebességgel száguldott. Egy benzinkútnál át akartak szállni egy taxiba, ekkor fogták el a polgármestert.

Feltételezik, Cherecheș azért ment Németországba, mert az édesanyjának és a nővérének a nevén több ház is van, és ezek széfjeiben tartotta a pénzét, mintegy másfélmillió eurót, amit több részletben vitt ki oda korábban. 

„Bármely személynek joga van kivinni az országból egy 10 000 euróig terjedő összeget. Ez az oka annak is, hogy az összegeket készpénzben vettük fel kisebb tételekben, ami a Németországba való utazások ütemezéséhez kapcsolódott” – ez idézet Cherecheș beismerő vallomásából.

A nagybányai polgármestert 2018-ban állította bíróság elé a román korrupcióellenes ügyészség. A vád: vesztegetés elfogadása, hamis nyilatkozattétel és szavazatvásárlás. Az ügyészek meggyőződése szerint Cherecheş vagyonnyilatkozata sem korrekt, több millió lejes jogosulatlan vagyonnal rendelkezik. 

A politikus elfogásában a német és a román rendőrséget a magyar, az osztrák és az olasz hatóságok is segítették. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?