Felfüggesztettet kapott egy férfi, aki tavaly azt mondta, "nincs járvány"

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. április 27.

Bűn

Tavaly az ózdi férfi és 15 éves lánya ellen is eljárás indult rémhírterjesztés miatt. 

Az Ózdi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben rémhírterjesztés miatt indult büntetőeljárás, mert a férfi azt állította, hogy nincs koronavírus-járvány - közölte az ítélethirdetés után a Miskolci Törvényszék kedden az MTI-vel.

A férfi tavaly áprilisban az Ózdhoz közeli településen lévő otthona udvarán készült videófelvételen azt állította, hogy koronavírus nem létezik. A hatályos járványügyi szabályok ellenére arra buzdított, hogy "mindenki jöjjön ki az utcára, ne féljen a koronavírustól, mert nincs, nem létezik, nincs ilyen betegség".

A felvételt 2020. április 4-én feltöltötték az egyik legnagyobb közösségi videómegosztó oldalra, s azt mintegy 1500-an megtekintették. Később a felvételt törölték az oldalról.

A bíróság szerint a vádlott cselekménye alkalmas volt a humánjárvány terjedése elleni védekezés akadályozására, illetve meghiúsítására, ezért rémhírterjesztés bűntette miatt egy év tíz hónap - két évre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélték. A döntést az ügyészség és a vádlott is elfogadta, így a végzés jogerős.

Az ózdi férfi elleni eljárásról tavaly áprilisban is beszámoltunk, akkor a rendőrség azt közölte, hogy a férfi 15 éves lánya ellen is eljárás indult, ugyanis ő készítette a videót. A lány elleni eljárásról a Miskolci Törvényszék mostani közleménye nem ejt szót. 

Neked ajánljuk