Harminc év pszichiátriai kezelés után szabadon engedik Reagan elnök merénylőjét

  • narancs.hu
  • 2022. június 2.

Bűn

A férfi azt tervezi, zenei karrierbe kezd.

Harminc év pszichiátriai kezelés után feltétel nélkül szabadon bocsátják júniusban John Hinckley Jr.-t, aki 1981-ben merényletet kísérelt meg Ronald Reagan amerikai elnök ellen – adta hírül amerikai bírósági források alapján az MTI. A már szeptemberben meghozott döntés szerint a 67 éves férfi nem jelent többé veszélyt a társadalomra, ezért június 15-én szabadon távozhat.

Hinckley 1981-ben kísérelt meg merényletet Ronald Reagan akkori amerikai elnök ellen, tettével Jodie Foster színésznő figyelmét akarta felhívni magára, akit a Taxisofőr című filmben látott.

A támadás során nemcsak Reagan sebesült meg, hanem három másik ember is, köztük James Brady elnöki szóvivő, aki maradandó sérülést szenvedett. Hinckley-t a tárgyaláson beszámíthatatlannak nyilvánították, és elmegyógyintézetbe utalták, ahonnan először 2016-ban helyezték feltételesen, felügyelet mellett szabadlábra. Az ekkor született ítélet értelmében a hatóságok korlátozták a Virginia államban letelepedett férfi helyváltoztatási szabadságát, valamint nyomon követték internetes tevékenységét is.

 „Ha nem egy elnököt próbált volna megölni, már nagyon régen szabadlábra helyezték volna” – szögezte le Paul Friedman bíró szeptemberben. A férfi – aki azt mondta, zenei karrierbe kezd – köszönetét fejezte ki a döntésért a bíróságnak, valamint azoknak, akik támogatták.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk