Kijavította a pixeles pornófilmeket, letartóztatták

  • narancs.hu
  • 2021. október 27.

Bűn

A japán férfi mesterséges intelligenciát vetett be, hogy mégis látszódjon a hatóságilag kitakart részletek helyén valami.

Hamisított fotók online értékesítése miatt indult eljárás egy 43 éves japán férfival szemben, akiről azt írja a Motherboard, hogy  a deepfake-technológia segítségével ismét láthatóvá tette a felnőttfilmek pixelekkel elhomályosított részleteit. 

Japánban törvény írja elő, hogy pixelekkel kell eltakarni a pornófilmekben az intim részleteket. Az említett ügy vádlottja mesterséges intelligencia és egy aktképeket tartalmazó adatbázis segítségével elérte, hogy a szoftver „megtanulja”, mikor mit illesszen a pixel helyére.  11 millió jent – nagyjából 30 millió forintot – keresett 10 ezer ily módon manipulált videó eladásával. 

A japán férfi a bíróság előtt bűnösnek vallotta magát, szerzői jogok megsértésével és obszcén képek bemutatásával vádolják. A HVG Tech rovata írja, hogy ez az első olyan büntetőügy Japánban, amely mesterséges intelligenciával való visszaélés miatt indult.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk