Korrupcióval vádolnak egy ügyvédet, aki ügyész volt

  • narancs.hu
  • 2022. október 26.

Bűn

A Simonka-ügyben is eljárt, és arra hivatkozva lekért hatósági adatokat adott el milliókért az ügyészség szerint.

Korrupciós bűncselekménnyel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség egy korábbi ügyészét, aki most ügyvédként dolgozik – adta hírül szerdán a Magyar Nemzet a főügyészségre hivatkozva. 

A KNYF állítja, hogy az ügyvéd még ügyész korában kenőpénzt fogadott el, cserébe információkat adott különböző eljárások érintettjeinek.  Eljárt a Simonka György korábbi fideszes képviselő és társai ellen indult nyomozásban, de a lap szerint arra nincs adat, hogy abban az ügyben is információkat szivárogtatott volna.  

A Magyar Nemzet úgy tudja, a jogász úgy került képbe, hogy egy eljárás vádlottja vádalku reményében terhelő vallomást tett rá.

A lap idézi a főügyészség közleményét, amely szerint szeptember 9-én emeltek vádat a korábbi ügyész és három társa ellen, több rendbeli minősített hivatali vesztegetés elfogadása, minősített befolyással üzérkedés, valamint hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt. A fővádlott 2011 és 2019 között a nyomozó főügyészségen dolgozott. A főügyészség állítja, hogy 2016 márciusa és 2020 márciusa között egy ügyvédjelölt révén kapcsolatban került két vállalkozóval. Ők fizettek neki, azért cserébe, hogy a hatósági informatikai rendszerekből büntetőeljárásokkal kapcsolatos adatokat kérdezzen le nekik. A Simonka-ügy idején is kért adatokat a hatósági rendszerből, arra az eljárásra hivatkozva, holott a kért adatoknak a Simonka-perben semmilyen szerepük nem volt.

A vádlott legalább 63 és fél millió forintra tehetett így szert. A vádirat – ha a vádlott beismeri tettét – 8 év börtönbüntetést kér rá,  9 millió forint pénzbüntetést.

A Magyar Nemzet szerint az ügy pikantériája, hogy a vádlottnak még ügyész korában épp a hivatalos személyek által elkövetett korrupciós bűncselekmények, vesztegetés, befolyással üzérkedés, és nagy gazdasági bűnügyek tartoztak a feladatkörébe. Ügyvédként a nyilvános bemutatkozó szövegében megemlítette, jó a kapcsolata a bírákkal és ügyészekkel, és mondott olyat is ügyfélnek, hogy korábbi kapcsolatai segítségével információkhoz juthat. 

Az eset kapcsán a 24.hu írja, hogy a Simonka-ügy egyik korábbi ügyészének, aki azóta ügyvédi pályára lépett, a honlapján most az olvasható, hogy „irodánk technikai okok miatt jelenleg zárva tart, emiatt személyes illetve telefonos ügyfélfogadást nem áll módunkban tartani”.

Az ügyvédet telefonon sem lehet elérni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk