Beismerte, hogy ölt, most mégsem ítélték el

Bűn

A rendészeti szakközépiskolában érettségizett gyulai fiatal a gyilkosságra nem tud magyarázatot adni, másra igen. Az ügyet tovább vizsgálják.

Eredetileg ítélethozatalra készült szerdán a Szegedi Ítélőtábla egy emberölés ügyében, végül mégis elnapolta a döntést.

Az eset, amelyet a szegedi bírók tárgyaltak, 2020. május 30-án éjjel történt Gyulán. Az akkor húszéves R. R., aki rendészeti szakközépiskolát végzett, és épp leérettségizett, két ismerősével ünnepelt. Hajnalban elmentek R. R. lakásához, cigarettáért, majd visszaindultak a belvárosba.

Közben R. R. – aki ivott is, gyógyszert is vett be – egy késsel, amit otthon vett magához, többször megszúrta egyik társát. A másik barátja megrémült, hívni akarta a mentőket, de R. R. őt is megsebesítette az arcán, és futott is a menekülő után egy ideig, míg az be nem mászott egy kerítésen. R. R. egy szomszédtól, aki látta ezt, de a körülményekkel nem lehetett tisztában, udvariasan elnézést kért a hajnali hangoskodásért.

Mint akkor megírtuk, a sebesült férfi pont a Magyar Narancs munkatársának udvarára menekült be, aki akkor így örökítette meg a történteket: 

Az először megszúrt fiatal végül elvérzett, meghalt. Gyilkosa visszament, talicskát hozott otthonról, eltolta a holttestet egy szelektívhulladék-gyűjtő szigethez, letakarta háztartási szeméttel, hazament, elköszönt a húgától. A rendőrök később édesanyja telefonján keresztül tudtak vele beszélni. A városból kivezető főút mellett gyalogolt, és azt mondta, öngyilkos lesz, mert nagyon nagy butaságot csinált. Mikor elfogták, nála volt a kés.

A Gyulai Törvényszék idén márciusban aljas indokból, több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt 18 év fegyházra ítélte R. R.-t. Az ügyészség, Szilágyi Lajos ügyész az elsőfokú ítélet súlyosbításáért, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett.

A Szegedi Ítélőtábla két nappal a mostani tárgyalás előtt hetvenoldalas igazságügyi szakértői jelentésen alapuló bizonyítási indítványt kapott R. R. új ügyvédjétől. Dávidházi Richárd azt indítványozta, a Benedek Tibor bíró vezette tanács hallgasson meg újabb igazságügyi szakértőt az esettel kapcsolatban, illetve vegye figyelembe az általa felkért szakértő véleményét.

Módosította eddigi vallomását R. R. is. Beismerte barátja megölését, és megmondta, nem is azért szúrt, mert védenie kellett volna magát. Mint mondta, tettére nem tud „magyarázatot adni”. Azt viszont határozottan állítja, hogy a másik fiút nem akarta megölni. Amikor futott utána, csak beszélni akart vele. A kést addigra eldobta. Később vette ismét magához, amikor visszament a holttestért, hogy ne hagyjon bizonyítékot a helyszínen.

 
A tárgyaláson a vádlottat videókapcsolattal hallgatták meg. Nem járult hozzá, hogy a fényképen szerepeljen.
Fotó: a szerző felvétele 

A bíróság úgy döntött, felkéri az ügy eddigi két szakértőjét, reagáljanak az ügyvéd beadványában olvasható szakértői véleményre, részletesen kifejtve, mit gondolnak. Jövő februárban folytatódik a tárgyalás.

Már nem a gyilkosság körülményei a döntőek: azt kell megítélni, hogy a másik fiút miért, milyen szándékkal bántotta R. R.. Mert ha az bizonyosodik be, hogy tényleg nem akarta megölni, akkor egy emberölés és egy könnyű testi sértés miatt kell felelnie. Ez akár feleakkora időtartamú büntetéssel is járhat, mint ha több emberen, aljas indokból elkövetett emberölés kísérletében találná bűnösnek a bíróság.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk