Ledöntötték Szent-Györgyi Albert szobrát Enyingen

  • narancs.hu
  • 2023. június 4.

Bűn

A második világháború idején a településen bújtatták a Nobel-díjas tudóst.

Ledöntötték a szombatra viradó éjszakán Enyingen Szent-Györgyi Albert mellszobrát.

 

A vandalizmusról Viplak Tibor polgármester számolt be a Facebookon, és feljelentést is tett a rendőrségen. 

A Nobel-díjas orvos, biokémikus a második világháború idején részt vett az ellenállási mozgalomban, titkos diplomáciai megbízatást is vállalt, a szövetségesekkel tárgyalt Magyarország kiugrásáról a háborúból. A németek tudomást szereztek Szent-Györgyi útjáról, el akarták fogni. A tudósnak bujkálnia kellett, és többek között Enyingen is segítettek neki elrejtőzni. Ennek állít emléket a szobor.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.