Márciusban jöhet az ítélet Ahmed H. ügyében

  • narancs.hu
  • 2018. január 12.

Bűn

A Szegedi Törvényszék 40 oldalas leiratában szerepel egy zöld pólós férfi, aki egyértelműen nem Ahmed H.

Érdekes fordulatot vehet a terrorcselekmény gyanújával vádolt Ahmed H. ügye, a megismételt elsőfokú eljárás szerdai és pénteki tárgyalási napján több helyszínen készült videófelvételt vetített le ugyanis a bíróság. Az MTI beszámolójából az derül ki, hogy:

  • a felvételek egyikén látszik, amint a vádlott követ tör, ezt a férfi is elismerte
  • a videón többször is feltűnik a férfi, amint valamit dob a rendőrök felé
  • egy másik felvételen látható, amint átlépi a magyar határt, de korábbi vallomásaival ellentétben nem a kinyitott kapun a tömeg tagjaként, hanem azt megelőzően a megrongált kerítésen keresztül
  • egy videón a férfi szavai is hallhatók, amint egy mikrofonba beszél
  • a képeken feltűnik a kordonba kapaszkodó vádlott, aki kijelenti, nem akar a tolmáccsal beszélni, és keres valakit, akivel angolul kommunikálhat, az emberekhez szólva azt kérte, várjanak és menjenek hátrább, majd később azt, ne dobáljanak, ne viselkedjenek agresszíven.

 

A videófelvételek levetítését követően a vád és a védelem sem terjesztett elő újabb bizonyítási indítványt, így a március 14-re és 19-re elnapolt tárgyaláson a perbeszédeket és a vádlott felszólalását követően ítélet születhet. Ahmed H.-t tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja az ügyészség.

Ahmed H.

Ahmed H.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A Cipruson élő férfit a Szegedi Törvényszék 2016 novemberében bűnösnek találta, és tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta, de ezt a döntést a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú eljárás megismétlésére kötelezte a bíróságot.

A Magyar Nemzet birtokába jutott azonban egy 40 oldalas leirat, amelyet a Szegedi Törvényszék készített a videófelvételekből, és a dokumentum alapján a képsorok több ponton alátámasztják az első fokon tíz év szabadságvesztésre ítélt férfi védekezését, miszerint nem fenyegette a rendőröket, hanem tárgyalni próbált velük. Ráadásul úgy tűnik, többször is ő nyugtatja meg a zavargókat. „Csak békét akarunk” – hallatszik tőle egy felvételen, írja a lap.

A dokumentumból az is látszik – ahogy az a bíróságon is elhangzott –, hogy „több órával az indulatok elszabadulása után már Ahmed H. is dobálta a hatóság tagjait, illetve köveket tört szét a betonon. Egy másik mozgóképes anyag, ami hangot nem tartalmaz – és amely a vádbeli napon, 2015. szeptember 16-án délután készült –, egy oszlopra szerelt térfigyelő kamera több mint négyórás felvétele szerint az első egy órában egy zöld pólós férfi a főszereplő, aki a leirat szerint egyértelműen nem Ahmed H., a perben ez a személy nem szerepel.

További részleteket a leiratról itt olvashat.

Figyelmébe ajánljuk