Mórahalom már bánja, hogy megvette a Mini Hungaryt

Bűn

A bírósági végrehajtó nem ment el a parkot érintő félmilliárdos költségvetési csalás ügyének tárgyalására, pedig kapott idézést.

436 millió forintos kár éri az államot a Mini Hungary park miatt, mert ennyi uniós támogatást kell visszafizetni, ebből 50 millió forint térült meg – erről szól a Szegedi Törvényszéken zajló büntetőügy. A költségvetési csalásról szóló vádirat szerint a történelmi Magyarország 1910-es állapotát, emblematikus épületeit bemutató park szabálytalanul készült, az építők valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be a hatósághoz, azt állították, készen vannak, holott ez nem volt igaz. Az öt vádlottból kettő, K. B. projektmenedzser és K. S. R. műszaki ellenőr beismerte a bűnösségét a vádiratnak megfelelően. Az elsőrendű vádlott B. S., aki a Szeviép Zrt. egykori vezetői ellen csődbűntett miatt indított eljárásnak is érintettje.

A büntetőeljárást megszakította a koronavírus-járvány, további nehézség, hogy eddig hat tanú nem jelent meg a tárgyalásokon. Egyikük Heidrich Gábor önálló bírósági végrehajtó, aki a már működő park árverését lebonyolította. A keddi tárgyalásra idézték, hiába, nem mentette ki magát. A tanácsvezető bíró, Gaudi Tibor hiába rendelt el szünetet és próbálta elérni telefonon, ez nem sikerült. A hat tanút októberre, a következő tárgyalásra ismét idézik.

 
Tanú a Szegedi Törvényszék előtt. A másod- és az elsőrendű vádlott az egyik cég könyvelőjét hallgatja.
Fotó: Bakos András 

 Eljött viszont kedden tanúvallomást tenni az érintett cégek mindkét könyvelője, valamint Balogh-Stampf Mariann, a Móra Tourist Nonprofit Kft. ügyvezetője. Ő azt mondta, ismeri a büntetőügy másodrendű vádlottját, D. I.-t, még abból az időből, amikor a parkot a D. I. által vezetett Bornemzet Kft. működtette, mert az önkormányzati tulajdonú nonprofit kft. a település turisztikai ajánlatában szerepeltette a parkot, és közreműködött is abban, hogy látogatók jöjjenek. Az építés körülményeiről és azok következményeiről a sajtóból értesült. Arról, hogy a parkot megvásárolja a mórahalmi önkormányzat, úgy kapott információt, hogy feladatul kapta a létesítmény átvételét. Az átadás-átvételi jegyzőkönyvhöz képest két apró hiányosságot tapasztalt, egy szék és egy audio-guide hiányzott. Azóta az önkormányzat fejlesztette a parkot, kiállítóteret alakított ki, parkosított, a látványosságokat pedig folyamatosan renoválni kell.

A bíró megkérdezte a jelenlévő vádlottakat és védőiket, van-e kérdésük az ügyvezetőhöz, de nem volt. D. I.-nek sem.

A büntetőügy első tárgyalásán D. I. azt állította, a makettek jó minőségűek voltak. Amíg az ő cége működtette a parkot, télire betekerték több réteg fóliával a maketteket, úgy, hogy víz ne érje. Szerinte a későbbi üzemeltető nem vigyázott megfelelően a látványosságokra, így a csapadék bejutott a résekbe, a fagy tönkretette a maketteket. D. I.-nek az a meggyőződése, hogy politikai döntés született a parkról, és a hatóságok hozzáállása is ennek megfelelően alakult, egy kör meg akarta szerezni a parkot magának, és meg is szerezte.

D. I. nyilván Mórahalom önkormányzatára gondolt, szavaiból egy politikai hátterű összeesküvés képe bontakozott ki.

Erről februárban, a tárgyalás után megkérdeztük Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármestert, aki nem nyilatkozott. Azt mondta, az önkormányzatnak – mivel tanúként megidézték – lesz módja arra, hogy előadja az álláspontját a bíróság előtt. Ez történt most, a Móra Tourist ügyvezetője révén.

A mórahalmi polgármester a Narancs.hu-nak most sem kívánt bővebben nyilatkozni az ügyről, D. I. állításairól.

Márciusban a Pesti Srácoknak viszont cáfolta D. I.-nek a tudósításunkban szereplő feltételezéseit. Nógrádi Zoltán azt mondta, beruházás hátteréről, a büntetőeljárásban vizsgált szabálytalanságokról nem tudott az önkormányzat. Annyi közük volt a létesítményhez, hogy a területet építtetők az önkormányzattól vették meg. Már ezzel is gond volt, mert a vételárnak csak a felét kapta meg Mórahalom. Arról, hogyan készültek a makettek, és mi valósult meg a tervekhez és a pályázatban vállaltakhoz képest, szintén nem volt információja a településnek – csak az átvételkor szembesült az állapotokkal.

A képviselő-testületben sokan hezitáltak, kell-e ez a gond a város nyakába, végül azért vették meg a parkot 50 millió forintért az árverésen, mert a Mini Hungary neve összeforrt Mórahalom nevével, és ezért nem engedhették meg, hogy végképp tönkremenjen. Több tízmillió forintot költöttek rá, hogy rendbehozzák és újból meg lehessen nyitni. A park egyébként jó ötletnek bizonyult, és vannak is látogatói, de a makettek állapota gyorsan romlott.  „Mai fejemmel, ha tudtam volna, hogy ez lesz belőle, hogy az ötletgazda engem zaklat a leveleivel, az ellenzéki sajtó bennünket próbál összefüggésbe hozni a büntetőeljárással, egy bebukott projekttel, inkább hagynám, hogy rohadjon szét ott, ahol van” – mondta a mórahalmi polgármester.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk