Élete végéig börtönben marad a Balkán mészárosa

  • narancs.hu
  • 2021. június 8.

Bűn

Hiába fellebbezett. 

Az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) keddi döntésében elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladic fellebbezését, és megerősítette a "Balkán mészárosának" is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet.

A BBC azt írja: a bíróság fenntartotta az életfogytiglani ítéletet, amit Mladic többek között a srebrenicai mészárlásban játszott szerepéért kapott, ahol 8 ezer bosnyák férfit és fiút gyilkoltak meg, 1995 júliusában. Mladic 1995 és 2011 között menekült a hatóságok elől, 16 év után, 2011-ben tartóztatták le, a per során pedig minden vádpontot tagadott. 

Mladic a 2017-ben hozott, életfogytig tartó szabadságvesztést elrendelő ítélet ellen a következő év márciusában nyújtott be fellebbezést, az ENSZ felügyelete alatt működő nemzetközi ügyészség tavaly augusztusban azonban a határozat fenntartását kérte.

Ratko Mladic fellebbviteli pere

 
Ratko Mladic fellebbviteli pere, 2021. június 8.
Fotó: MTI/EPA/ANP/Jerry Lampen
 

Az ötfős testület szerint, akinek a fellebbezésről döntenie kellett, Mladic nem tudott elég bizonyítékot szolgáltatni ahhoz, hogy az ítéletet érvényteleníteni lehessen.

Az ítélet kihirdetését az eredeti ügyrend szerint tavaly márciusra ütemezték, azonban el kellett halasztani, egyrészt mivel Ratko Mladic műtéten esett át, másrészt a koronavírus okozta járványhelyzet miatt.

A hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmus keddi közleménye szerint további fellebbezésnek nincs helye, az ítélet jogerős. Hogy a 78 éves Mladic hol fogja majd letölteni a büntetése hátrelévő részét, egyelőre még nem világos.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk