Négy pofont elismert, az emberrablást nem

Bűn

Egy húszéves férfi állítólag tartozott. Hitelezői éjjel rátámadtak, elvitték, verték, skalpolással fenyegették Bácsalmáson.

Felfegyverkezve elkövetett emberrablásnak számít az, ami 2021. április 23-án Bácsalmáson történt, hiába gondolja másként az egyik elkövető – derült ki a Szegedi Ítélőtáblán csütörtökön.

Egy húszéves férfira, D. T.-re éjjel a lakásában rátámadt a ’78-as születésű H. A. I. és a ’97-es W. D..  Előbbi ráült a megrémült fiatalember kezére és pofozta, a fiatalabb támadó közben pocskondiázta, és a pénzt követelte, amivel D. T. állítólag tartozott. Kést szegeztek a nyakához, arra kényszerítették, menjen velük, azzal fenyegették, ha nem megy, szétverik a fejét. D. T. elkezdett öltözni, támadói lerángatták róla a kabátot, azzal, hogy az most már az övék. Átkísérték a fiatalabb támadó lakásába, ahol többször is kést szegeztek a torkához, az idősebb férfi ököllel ütötte és megrugdosta a combját. Egyszer megpróbált elmenekülni, de a bejárati ajtó zárva volt, fogvatartói elkapták, megint megverték. D. T. végül elárulta, hogy másnap fizetést fog kapni. Az idősebbik támadó ezután egy fogóval befogta D. T. ujját, megfenyegette, hogy letépi. Kését rátette a sértett bal combjára, a másik kezével ráütött a nyélre – a kés hegye átütötte a nadrágot és felületi sérülést okozott.

Később egy balta fokával tarkón ütötte D. T.-t, a szerszám élét pedig a homlokához nyomta, és azzal fenyegetőzött, hogy megskalpolja a férfit, ha nem fizet.

A fenyegetésnek nyomatékot adhatott az, hogy H. A. I.-ról lehetett tudni, már volt dolga a törvénnyel, testi sértésért ítélték el.

Ez a tortúra másnap kora délutánig tartott. Amikor elindultak vissza D. T. lakására, a követelt pénzért, a fogva tartott fiatalember beszaladt út közben egy ismerős házba, és segítséget kért. Az ott lakók rendőrt hívtak.

Az ügyben első fokon a Kecskeméti Törvényszék hozott ítéletet tavaly júniusban. Társtettesként elkövetett emberrablás miatt  H. A. I. elsőrendű vádlottat 7 év fegyházra, W. D. másodrendű vádlottat pedig 5 év 6 hónap fegyházra ítélte, és mindkettőjüket eltiltotta ez időre a közügyektől.

Az ítélet ellen mindketten fellebbeztek, elsősorban felmentést kértek, másodsorban az ítélet enyhítését. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség is fellebbezett, de a büntetés szigorítása érdekében.

A Szegedi Ítélőtáblán csütörtökön meghallgatták H. A. I.-t, aki a tököli börtönből jelentkezett be videókapcsolattal. A szobafestő és kőműves alkalmi munkákból élő férfi összeírta, amit mondani akart az utolsó szó jogán. Hozzájárult ahhoz, hogy a tárgyalótermi fotókon látható legyen az arca.

 
A monitoron H. A. I. látható, ahogy az utolsó szó jogán beszél
Fotó: A szerző felvétele

Annyit ismert el, hogy négy pofont adott a sértettnek, de szerinte az, ami történt, semmiképp sem emberrablás. Azzal érvelt, hogy ő is, a társa is, a sértett is ivott, ő nem, de a másik kettő herbált is szívott. Szerinte D. T., ha tényleg fogva tartották volna, több alkalommal is segítséget kérhetett volna. Meglehet, hallucinált, ezért mesélhetett ilyen dolgokat. H. A. I. igyekezett érzékeltetni, hogy olyan sok különbség nincs köztük és a sértett között, és akik ennek az ügynek a felderítésébe belefogtak, nem ismerik azt a közeget, ezért egy sor körülményt nem ítélhetnek meg objektíven. Úgy látta, a rendőrség és a bíróság nem vette figyelembe megfelelően azokat a bizonyítékokat, tanúvallomásokat, amelyek őmellette szólnak. Szerinte D. T. máshogyan adta elő a rendőröknek, és máshogy a bíróságnak, ami történt. A rendőrségi jegyzőkönyv nem D. T. szavait, hanem rendőrségi szakkifejezéseket tartalmaz, és ő megfigyelte a kecskeméti tárgyaláson, ahogy a sértett nem találja a megfelelő kifejezést, és a bíró segít neki. Az elsőrendű vádlott arra is kitért, hogy előzetes fogva tartása miatt nem tud gondoskodni két nagyobb és három kiskorú gyermekéről, az élettársi kapcsolata tönkrement, és a gyerektartással is elmaradt, pedig – hangsúlyozta – ő nem bűncselekményekből tartotta fenn magát. A több oldalas beszéd fölolvasása után megköszönte a figyelmet.

A másodrendű vádlott nem tudott eljönni a tárgyalásra, mondván a felesége szül, és addig neki kell vigyáznia a nagyobb gyerekekre. Ügyvédje, Januj János viszont azt mondta, a Kecskeméti Törvényszék szerinte és védence szerint az ő szempontjából megfelelően értékelte a bizonyítékokat, és helyesen következtetett, így azt kérik, semmiképp se súlyosbítsa a bíróság az elsőfokú ítéletet.

Mezőlaki Erik tanácsa azonban úgy döntött, a két vádlott súlyosabb büntetést érdemel.

H. A. I.-t 10 év fegyházban végrehajtott szabadságvesztésre, W. D.-t 6 és fél év ugyanilyen fokozatú büntetésre ítélte, eltiltva mindkettőt a közügyektől.

Mezőlaki Erik a súlyosabb ítéletet indokolva többek közt azt mondta, a Kecskeméti Törvényszék alaposan felderítette, mi történt, jól mérlegelte a bizonyítékokat, így a felmentést vagy az enyhítést kérő fellebbezésnek nem volt alapja. A törvényszék azt külön nem vette figyelembe, hogy miután a húszéves fiatalembert megfosztották a személyes szabadságától, tizenöt órán keresztül folyamatosan bántalmazták és fenyegették – tehát sanyargatták. Ez az a súlyosbító körülmény, amely miatt szigorították a vádlottak fegyházbüntetését.

Felmerült, hogy a két vádlottnak magánlaksértésért is felelnie kellene, de aztán – mondta Mezőlaki Erik – bebizonyosodott, hogy a támadóknak szabad bejárásuk volt abba az ingatlanba, ahol D. T. lakott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.