Nem ez volt az SZFE-s maszk miatt késelő férfi első ügye

  • narancs.hu
  • 2021. február 26.

Bűn

Korábban egy aláírásgyűjtésen követett el garázdaságot.

A 151-es buszon csütörtök reggel történt támadás elkövetőjét délután vette őrizetbe a rendőrség.

Csütörtök reggel 7 óra 40 perc körül a Szent Imre téren várakozó 151-es buszon egy férfi feltehetőleg egy késsel sebezte meg egy nő arcát, feltehetőleg azért, mert SZFE-s maszkot viselt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a rendőrség délután őrizetbe vette az elkövetőt.

A Főváros Főügyészség sajtóközleményt adott ki az ügyről, miszerint az ügyészség indítványozta a csepeli buszon késelő férfi letartóztatását. A támadót felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette, valamint súlyos testi sértés bűntett kísérlete megalapozott gyanúja miatt felelősségre vonták.

A közleményben leírják, hogy a támadás során a férfi az SZFE-s feliratú mask miatt odalépett a nőhöz, megszólította, majd szidalmazni kezdte, magatartása egyre fenyegetőbbé vált, végül elővett egy kést, és azzal az arcán megszúrta a sértettet. A megalapozott gyanú szerint a 37 éves férfi a sértett nőt az általa viselt maszkon lévő felirat, és ezáltal egy egyetemi átalakítás ellen tiltakozó mozgalomhoz tartozása miatt bántalmazta - írják. A rendőrség nyilvánosságra hozta az elfogásról készült videófelvételt is.

A férfiről az is kiderült, hogy büntetett előéletű, valamint

már követett el a jelen  ügyhöz hasonló - egy aláírásgyűjtés helyszínén - más bűncselekményt (garázdaság).

Emiatt a Budapesti XI. és XXII.  Kerületi Ügyészség 2019 nyarán vádat emelt ellene, és indítványozva, hogy a bíróság a férfit ítélje végrehajtandó börtönbüntetésre. Az első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság 2020 novemberében  az ügyészi indítvánnyal szemben pénzbüntetésre és közérdekű munka büntetésre ítélte.

A vádat képviselő ügyész már akkor fellebbezett súlyosabb, végrehajtandó börtönbüntetés kiszabása érdekében, a másodfokú eljárás folyamatban van.

A kerületi ügyészség a kiemelt tárgyi súlyú ügyben, a férfi mielőbbi elszámoltatása érdekében gyorsított eljárásban bíróság elé állítást tervez. 

Figyelmébe ajánljuk