Öreg, Kedves és F.szfej is vádlott a kenőpénzügyben

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 24.

Bűn

A Pénzügyminisztérium referense 491 milliót szedett össze, rajta kívül még 53-an vettek részt a bűncselekménysorozatban.

491 millió forintot szedett össze dr. K. Tamás, amíg a Pénzügyminisztérium szakmai referense volt, kenőpénzért segített abban, hogy bizonyos pályázatokat sikeresen bíráljanak el. Ebből a pénzből 314,2 millió forint nála maradt, de még 53 vádlottja van a többek közt hivatali vesztegetés és visszaélés, befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt indult büntetőeljárásban, amelynek részleteit a Blikk ismerteti.

A Központi Nyomozó Főügyészség és a rendőrség 2022. április 20-án a Pénzügyminisztériumban és a Miniszterelnökségen is vizsgálódott ebben az ügyben. Akkor már hosszabb ideje lehallgatták több gyanúsított telefonják, köztük vezető beosztású minisztériumi dolgozókét. 

A lap úgy tudja, hogy a rendőrök akkor kezdtek nyomozni, amikor a történet egyik szereplője nejlonzacskóban vitte a pénzt az autószalonba, hogy kocsit vegyen magának, holott a magyar törvények szerint 2 millió forint felett csak kártyás vásárlást tesznek lehetővé. 

A kocsivásárló a dr. K. Tamás minisztériumi referens által kialakított hálózat tagja volt.

A tisztviselő kapcsolatban volt pályázatírókkal, projektmenedzserekkel és a pályázó cégek vezetőivel. Munkatársait – így kormánytisztviselőket is – bevonva intézte el, hogy a pályázatokon a megbeszélt eredmény szülessen. Dr. K. Tamásnak az ellenőrzést végző munkatársakra is volt befolyása.

A csoport tagjai csak a tevékenységük céljára fenntartott telefont és e-mailt használtak, és fura neveken szólították egymást: „Öreg”, „Kedves”, „Pulyka husi”, „a F.szfej”, „A hülye, akihez ki kell menni.”

A cikk beszámol még olyan esetről, amikor a vesztegetési pénzt, 20 millió forintot

egy ajándékszatyorban adták át az ORFK Teve ucai székháza előtt.

Szól ügyvédről, kecskeméti politikusról is, aki  az ügyészség szerint fedezte dr. K. Tamás készpénzes ingatlanvásárlásait – ő viszont azt állítja, így akarják ellehetetleníteni, megtorolni, hogy közreműködött a kormánnyal szembeni feljelentések elkészítésében.  

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk