Elbocsátott dunavecsei iskolaigazgató: „Most mondjad, te kis köcsög! Büdös kölke! Eltakarítalak zárt intézetbe!”

Bűn

Többek között ezt üvöltözve fenyegette az irodájába vitt kiskorú gyermeket a Dunavecséről elbocsátott iskolaigazgató, akinek a bántalmazását a párnázott ajtón át is hallani lehetett. A rendőrség az elmúlt héten újabb tanúkat, gyerekeket, pedagógusokat hallgatott meg. Az igazgató elbocsátása után az iskolába visszatért az a három kisdiák, akik az intézményvezetőtől tartva nem merte elkezdeni a tanévet.

Lapunknak sikerült hozzájutnia egy hangfelvételhez, amely bepillantást engedd abba, hogy a Dunavecsén működő Duna Menti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium (EGYMI) volt vezetője milyen verbális bántalmazást alkalmazott egy kiskorú gyermekkel szemben. Az egypercnyi felvételen L. M., akivel kapcsolatban július óta nyomoz a kecskeméti rendőrség több gyerek sérelmére elkövetett bántalmazás miatt, az irodájába vitt gyereket szidalmazza, becsmérli, fenyegeti. Olyan hangerővel, hogy a párnázott ajtón is kivehető voltak szavai.

„Mit ígértél, mi? Szemtelen (…) kölke! Undorító, amit csinálsz! Undorító! Hányingerem van tőled, te! Hát hogy képzeled, mi? Hát hol vagyunk? Bordélyházban, fiam? Kurválkodunk vagy mit csinálunk? Mi? Feleljél! Most mondjad, te kis köcsög! Most mondjad! Hát mit képzelsz te? Honnan jöttél te, büdös kölke! Két órája megígérted, hogy normális leszel! Akkor miért nem vagy normális? Hát hogy képzeled te, mi? Hát hol vagyunk? Eltakarítalak zárt intézetbe, és rácsok között nézed a világot!”

L. M. már nem vezeti az iskolát; a történtekkel foglalkozó cikkeink után két hete nevelőtestületi ülésen jelentették be távozását. Egy hónapja vette át megbízólevelét a Belügyminisztériumtól, hogy 2029-ig tovább vezethesse az értelmileg akadályozott gyerekeket nevelő iskolát. Az igazgató kinevezését augusztus közepén további öt évre támogatta az intézményt felügyelő kiskőrösi tankerület is, függetlenül a júliusban indult nyomozástól.

Mint megírtuk, az iskola igazgatójával szemben a területileg illetékes gyermekvédelmi szakszolgálat munkatársa, az egyik bántalmazott gyermek gyámja tett feljelentést. A kunszentmiklósi rendőrkapitányság kiskorú veszélyeztetés gyanújával rendelt el nyomozást, amit a kecskeméti rendőrkapitányság hatáskörébe utaltak. A bűncselekmény gyanúja kiskorú veszélyeztetéséről átminősült közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettére.

A lapunknak adott válaszai alapján az igazgató heteken át magáénak tudhatta az iskolát felügyelő Kiskőrösi Tankerületi Központ bizalmát, sem felfüggeszteni, sem elbocsátani, sem belső vizsgálatot indítani nem szándékoztak ellene. „Az ügyben rendőrségi eljárás van folyamatban, úgy tudjuk, hogy az ügyben bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsítható személy nincs. Amennyiben ez megtörténik, a Tankerületi Központ a hatályos jogszabályok alapján fog eljárni és megteszi a szükséges intézkedéseket” – válaszolták akkor kérdéseinkre. A tankerület újabb megkeresésünkre megerősítette az igazgató menesztéséről szóló információnkat, vagyis nem várták be, hogy meggyanúsítsák: „L. M. intézményvezetői megbízása visszavonásra került.” Úgy tudjuk, a rendőrség folyamatosan nyomoz, az elmúlt héten újabb tanúkat hallgattak meg, intézményi dolgozókat, bántalmazott gyerekeket.

A fizikai és lelki bántalmazásokat értelmileg akadályozott, speciális nevelési igényű, nehéz sorsú 7–16 éves diákok ellen követték el, amiről egymástól független vallomásokból értesültek a rendőrök. A rendőrségi meghallgatások során pedagógusok, a gyerekek szülei, nevelőszülői, gyámjai és az érintettek maguk számoltak be sorozatosan alkalmazott fizikai és lelki erőszakról. A tanúk valamennyien az intézmény vezetőjét nevezték meg elkövetőként. Információink szerint az egyik bántalmazott gyermek agyvérzéssel született, sérült, teste egyik oldalán részlegesen bénult kisdiák volt. Olyan bántalmazott gyermekekről is tudomást szereztünk, akik az elszenvedett erőszak miatt nem mertek az iskolába menni tanévkezdéskor. Úgy tudjuk, az igazgató távozásával ők is visszatértek. Az iskola udvarán a diákok tapssal fogadták az igazgató bejelentését távozásáról. Információink szerint

a nyomozás során már legalább nyolcra növekedett a bántalmazást szenvedett gyerekek száma.

L. M. nem csak az iskolában viselt vezető tisztséget, mert a Nemzeti Pedagógus Kar Bács-Kiskun megyei területi etikai bizottságának tagjaként is tevékenykedett. Megkérdeztük a kar országos etikai bizottságának elnökét, terveznek-e vizsgálatot tartani, felfüggeszteni L. M. tagságát tekintettel a nyomozásra, de nem válaszoltak kérdéseinkre. A Fidesz-kormány által létrehozott, a köznevelésben dolgozók számára kötelező tagságú pedagógus kamara honlapjáról azonban megadta a választ: megkeresésünk után pár nappal L. M.-et törölték a Bács-Kiskun megyei etikai bizottságból.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke kérdésünkre elismerte, hogy az L. M.-ről megjelent sajtóhírek hatására függesztették fel tagságát a megyei etikai bizottságban. Azóta már a Nemzeti Pedagógus Karnak sem tagja, mivel nem csak igazgatói megbízását vonták vissza, de elbocsátották az iskolából, tanárként sem maradhatott.  

L. M. a dunavecsei katolikusok megbecsült tagjaként is dolgozott. A helyi plébánosnak, a melegbotrányai miatt a papi szolgálatából elbocsátott, a sajtóban NER-sztárpapnak aposztrofált Bese Gergőnek köszönhetően lett az egyházközösség képviselő testületének világi elnöke. Az előző dunavecsei plébános összetűzésbe került L. M.-mel és leváltotta korábbi világi elnöki pozíciójából, ám miután néhány éve a katolikus egyház Besét delegálta a településre, az iskolaigazgató ismét visszakerült a világi elnöki pozícióba.

L. M. e tisztsége révén foglalkozik az egyházközösség ügyeivel, egyik feladata a dunavecsei katolikus bál megszervezése. Az idei katolikus bálra az iskolától néhány méterre található művelődési házban került sor. Az ünnepi eseményre a 2016-os bálon készült fotóval invitálta a résztvevőket közösségi oldalán, amikor a gyülekezet férfitagjai női balerinák viseletét imitálva rózsaszín tütüszoknyácskákban adták elő balettprodukciójukat „Vadhattyúk” csoportként definiálva magukat.  Megkérdeztük a Kalocsa-Kecskeméti Katolikus Egyházmegyét, L. M. világi elnöki tisztségének megtartásáról. Az új dunavecsei plébános még tájékozódik az ügyben.

Megkérdeztük L. M.-et is a nyomozásról, illetve arról, megfelelő pedagógiai módszernek tartja-e a fizikai bántalmazást, a gyerekek ütlegelését, falhoz szorítását, térdepeltetését. Az intézményvezető rövid válaszában azt közölte, bosszúhadjárat részének tekinti az ügyet: „Az ellenem folyó eljárás egy jelenleg is nálunk dolgozó kollégám bosszúhadjáratának az eredménye.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk