Elkezdődött a pedofíliával vádolt pap büntetőpere

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 23.

Bűn

R. Gábort többrendbeli szexuális visszaéléssel vádolja az ügyészség, a Kiskunfélegyházi Járásbíróság zárt tárgyalást rendelt el.

Tizenöt év börtönbüntetést is kaphat R. Gábor korábbi katolikus pap, akivel szemben a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség többrendbeli, hatalmi befolyási viszonnyal visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt emelt vádat.

A büntetőügyet hétfőn kezdte tárgyalni a Kiskunfélegyházi Járásbíróság.

A 24.hu tudósítása szerint R. Gábort vezetőszáron vezették be a tárgyalóterembe, feldúlt volt. Nem járult hozzá ahhoz, hogy a tárgyalóteremben készült fotókon, mozgóképeken felismerhető legyen, és ugyanígy döntött a védője is. Az ügyész azt kérte, hogy a tárgyalás érdemi része a nyilvánosság kizárásával folytatódjon. A bíró helyt adott a vádhatóság kérésének, arra hivatkozva, hogy az eljárásnak ebben a szakaszában várhatóan személyes adatok hangzanak el a sértettekről, amelyek nyilvánosságra kerülése sértené a jó erkölcsöt és a gyerekek személyiségi jogait. Előfordulhat az is, hogy ha az atyával való kapcsolattartásuk részletei nyilvánosságot kapnak, a gyerekeket a környezetükben élők esetleg be tudják azonosítani, és ez tovább nehezíti az amúgy is traumatizált fiatalok életét. 

R. Gábor a vizsgálatok szerint kedvességgel, ajándékokkal férkőzött több fiú bizalmába, közülük négyen még a 14. évüket sem töltötték be. Azt, hogy abúzust követett el, 2022 novemberében jelezték a Kalocsai-Kecskeméti Főegyházmegyének, az érsek felfüggesztette szolgálata alól a papot, egyházi bíróság elé állították és rendőrségi feljelentést tettek ellene. Másfél évvel ezelőtt tartóztatták le, azóta kétszer kísérelt meg öngyilkosságot. Az egykori lelkipásztort tavaly szeptemberben fosztotta meg Ferenc pápa minden egyházi tisztségétől. 

Ugyanebben az egyházmegyében egy másik plébánossal, H. Róberttel szemben is zajlik vizsgálat, gyanítják, ő is éveken keresztül rontott meg fiatalokat, köztük egy 9 éves gyermeket.

A címlapkép illusztráció

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk