Őrizetbe vették a Pussy Riot két tagját

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. augusztus 7.

Bűn

Szolidaritási akciójukkal a terrorvádakkal bebörtönzött Oleh Szencov krími ukrán filmrendezőt támogatták.

Az Interfax az őrizetbe vett Marija Aljohinára hivatkozott, akit az együttes egy másik tagjával, Olga Boriszovával együtt vettek őrizetbe a szibériai városban működő büntetőtelep közelében, ahol Szencov is raboskodik, miután az előző nap „Free Sentsov!” (Szabadítsátok ki Szencovot!) feliratú plakátot függesztettek ki egy közeli hídon – írja az MTI.
A terrorizmussal vádolt krími ukrán filmrendezőt 2015 augusztusában húsz év börtönre ítélte egy bíróság a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városban. A vádak szerint Szencov és társa, Olekszandr Kolcsenko terrorcsoportot hozott létre, és illegális fegyverkereskedelmet szervezett. A csoport állítólag 2014 májusában két támadást is végrehajtott az Oroszország által akkor elcsatolt Krím félszigeten fekvő Szimferopolban, és továbbiakat is tervezett.

Szólni, ha mersz... – Oleh Szencov ukrán filmrendező Putyin börtönében

Egy orosz hadbíróság első fokon 20 évre ítélte a krími ukrán filmművészt. Nem alkotói munkássága miatt került a vádlottak padjára, ám ettől még nyilvánvalóan koncepciós per áldozata lett.


A Pussy Riot azzal vált ismertté világszerte, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2012 februárjában tartott, botrányt keltő fellépése miatt két tagja, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina 21 hónapon át börtönben raboskodott. 2013 decemberében szabadultak, közkegyelemben részesülve.

Szabadíts meg a Putyintól – Mindent a Pussy Riotról

Putyin decemberben nagy kegyesen kiengedte a börtönből a csoport elítélt tagjait, de a lányok nem szelídülnek. Ennek örömére összeszedtünk mindent, amit a Pussy Riotról tudni kell – gruppenszextől a börtönig. Vlagyimir Putyinra sok mindent lehet mondani, de azt biztosan nem, hogy nincs fantáziája: ahhoz, hogy valaki színes símaszkokban ugrabugráló, kétes értékű gitárszólókkal tűzdelt zeneszámaikban a regnáló kormányt szapuló huszonéves lányokban az államra veszélyes elemeket lásson, komoly képzelőerő szükségeltetik.

 

Figyelmébe ajánljuk