Rács mögé kerül az ismert őrző-védő, Tóth Csaba

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 9.

Bűn

A bíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását. 870 milliós áfacsalással gyanúsítják őt és három társát. 

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják egy biztonsági cég vezetőit - írja az MTI a Fővárosi Törvényszék közleménye alapján. 

Bár nem nevezik meg, minden valószínűség szerint Tóth Csabáról és társairól van szó, Tóthot hétfőn vették őrizetbe

Tóth Csaba korábban focimeccseken dolgozott, az FTC biztonsági főnöke is volt, és a Városligetben tüntető Ligetvédők ellen fellépő kopaszok között is feltűnt. Ilyen minőségében itt írtunk róla korábban: 

Neve felbukkant a Borkai-ügyben is, mert tanúvallomások szerint közbenjárt abban, hogy kiderítse, kik zsarolták meg Borkaiékat. Tóth és üzlettársa, Mikó István volt az, aki elvette "Borkai-felvételeket" attól az M. Richárdtól, akihez azok szintén elkerültek még jóval azelőtt, hogy 2019-ben a Borkai-botrány kirobbant. M. Richárdnak az az F. Gábor adta, aki gyanúsított a Borkai-ügyben.

A bíróság most azt közölte, hogy a megalapozott gyanú szerint a letartóztatásba került négy férfi 2019 januárja óta egy hierarchikusan felépített, konspiratívan szervezett, többszintű céghálózatot működtetett abból a célból, hogy vagyonvédelmi szolgáltatások nyújtása kapcsán keletkező áfa fizetési kötelezettségek alól mentesüljön. A rendelkezésre álló adatok alapján

az állami költségvetésnek több mint 870 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.  

A megalapozott gyanút az adóbevallások, az adóhatósági alapadatok, a bankszámlaforgalmi adatok, a lefoglalások eredménye, továbbá leplezett eszközök alkalmazásával kinyert információk támasztják alá.  

A bíróság megállapította, hogy mindegyikük esetében alappal lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a még ki nem hallgatott embereket befolyásolnák, a még meg nem talált tárgyi bizonyítási eszközöket elrejtenék, megsemmisítenék. Továbbá kettejük esetében - a korábbi elítéléseik miatt - tartani lehet attól is, hogy újabb bűncselekményeket követnének el, ezért a bíróság egy hónapra elrendelte mind a négyük letartóztatását.

A végzés nem végleges - áll a törvényszéki közleményben. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk