Rendőrgyilkosság: hősi halottá nyilvánítanák a csütörtök éjjel megkéselt Baumann Pétert

  • narancs.hu
  • 2023. január 13.

Bűn

A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves.

Szolgálatteljesítés közben vesztette életét Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester, a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja – olvasható a rendőrség közleményében. Baumann Pétert január 12-én éjszaka intézkedés közben késsel sebezte halálra egy őrjöngő férfi Budapest XI. kerületében. A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves.

Mint arról lapunk pénteken reggel beszámolt, Újbuda egyik Lecke utcai társasházában egy ott lakó férfi az egyik szomszéd lakás ajtaját beszakította, majd a kihívott rendőrökre támadt, mindegyiküket megszúrta késsel, végül az utcára menekült. Az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte. A férfit ezután elfogták. A megtámadott rendőrök közül Baumann Péter a kórházban életét vesztette.

Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, elindították a csütörtök este megölt körzeti megbízott hősi halottá nyilvánítási folyamatát.

A szóvivő a sajtótájékoztatón részletesen ismertette a történteket. Csütörtök este tíz óra után többen is bejelentést tettek a rendőrségen arról, hogy a főváros XI. kerületében, egy Lecke utcai társasház egyik lakója egy másikra próbálja rátörni az ajtót. Az elmúlt években kialakított szigorú protokoll szerint több rendőri egység is elindult a helyszínre, az egyik a sértettel vette fel a kapcsolatot, míg a másik, egy három rendőrből álló csoport a támadó elszámoltatását, elfogását kezdte meg.

Az esettel kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF)  is közleményt adott ki. E szerint az intézkedés alá vont 35 éves férfi, amikor megkezdték bilincselését, hirtelen az intézkedő rendőrökre támadt, ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni a kényszerintézkedést.

Egy 17 centiméter pengehosszúságú késsel a rendőrökre támadt és azért, hogy őket megölje, mindhárom rendőrt megszúrta.

A támadás következtében az egyik rendőr a bal combján, a másik a karján és a mellkasán szenvedett szúrt sérülést, míg a harmadik rendőrt – Baumann Pétert – szívtájékon érte az egyik szúrás.

A nyomozó főügyészség elrendelte a férfi őrizetét, gyanúsítotti kihallgatása követően pedig indítványozza letartóztatásának elrendelését. A rendőrgyilkos elfogásáról egy szemtanú videót is készített, amit a RTL tett közzé. 

A Telex információi szerint a zavart viselkedésű férfi hangokat hallott, ezért törhette rá az ajtót a felette lakóra. A rendkívül izmos, 80 kiló körüli férfi már szerda este megpróbálta agresszíven rátörni az ajtót szomszédjára, de akkor nem sikerült neki. A lap úgy tudja, csütörtök este hét óra körül körbejárta a négyemeletes házat, és mindenkihez becsengetett. Pár órával később, este tíz óra körül törte rá az ajtót a fölötte lakó szomszédjára, teljesen beszakítva azt. A férfi bevallotta a betörés tényét, időközben pedig kiérkeztek a rendőrök is.

A KNYF vezetője az ügyben tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, nem terrorcselekmény történt. Fürcht Pál főügyész közölte:

a KNYF több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt nyomoz,

a bűncselekmény két sértett esetében kísérleti szakban maradt. Az ilyen esetekre kiemelt figyelmet fordít az ügyészség – mondta hozzátéve: aki rendőr sérelmére ilyen súlyos bűncselekményt követ el, az fokozottan veszélyes a társadalomra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?