Saját kulccsal törtek be a kötvényescéghez, a riasztó kódját is ismerték
Screen_Shot_2017-10-17_at_8.40.20.png

Saját kulccsal törtek be a kötvényescéghez, a riasztó kódját is ismerték

  • narancs.hu
  • 2017. október 17.

Bűn

Félmilliárd forint és kényes tartalmú iratok is eltűntek az Arton irodájából.

Még áprilisban törtek be a letelepedési kötvényeket árusító Arton Capital budapesti irodájába. Az Index most megdöbbentő részleteket közölt a betörésről: saját kulccsal mentek be, ismerték a riasztó kódját, és pontosan tudták, mit és hol keressenek azok, akik meglovasították a cég értékeit. Belsős munka lehetett tehát az a betörés, melynek során több százmillió forint értékű készpénz és az Arton Capital működéséről szóló, érzékeny iratok tűntek el.

A betörésről először nem is a rendőrség, hanem a sajtó számolt be, pedig látszólag hatalmas erőket vetettek be a nyomozás során: mindenkit kihallgattak, aki a környéken megfordult. Gyanúsított ennek ellenére nincs, noha az iroda a kamerákkal sűrűn telepakolt Ó utca és Hajós utca sarkán van.

Ennél sokkal érdekesebb, amit viszont tudni a betörésről. Az Index szerint a betörők az iroda hátsó kapuján jutottak be, amit sajt kulccsal nyitottak ki. Közben kikapcsolták a riasztót, az irodában pedig nem keresgéltek: pontosan tudták, hol van a széf, melyik fiókban felejtettek további 150 millió forintot az alkalmazottak. Nem kellett keresniük a cég legfontosabb adatait tartalmazó dossziékat és a szervert sem, mert pontosan tudták, hol találják. Aztán – a széffel együtt – csendben és gyorsan távoztak. Senki nem látott semmit, még a környékbeli térfigyelő kamerák sem.

A rendőrök külön kihallgatták az Arton alkalmazottait is, mert már korábban is tűnt el pénz az irodából.

Az Arton vezetője, Balogh Radosztina Rogán Antal évfolyamtársa volt, a cég a semmiből robbant be a kötvénybizniszbe 2013-ban. Az Arton még a több százmilliárdos kötvényüzletben is kiemelt szerepet kapott, hiszen bármilyen állampolgárságú érdeklődőnek értékesíthetett a részvényekből. Az eltűnt iratokból kiderülhet például, hogy kik vásároltak kötvényt, és mennyi ilyen papírt értékesített az Arton, mert a pontos számot a cég nem árulja el.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?