Újabb szakmai szervezet zárja ki az erőszakkal vádolt producert
weinstein_mti_top_story_lead.jpg

Újabb szakmai szervezet zárja ki az erőszakkal vádolt producert

  • MTI
  • 2017. október 17.

Bűn

Az amerikai producerek céhe (PGA) elindította a zaklatással és erőszakkal vádolt Harvey Weinstein kizárását.

A PGA egyhangúlag döntött arról, hogy „fegyelmi okok miatt” elindítja eljárást Weinstein tagságának megszüntetéséről. Weinsteinnek alkalma lesz reagálni, mielőtt a végső döntést november 6-án meghozzák. A döntés két nappal az után született, hogy az amerikai filmakadémia kizárta soraiból a 65 éves producert.

A több mint ötezer taggal rendelkező PGA hétfőn arról is döntött, hogy szexuális erőszak elleni munkacsoportot hoz létre, mely a „rendszerszintű és gyakori problémát” kutatja és megoldásokat dolgoz ki, mert „azonnali akcióra van szükség az egész iparág részéről”.

A producercéh 2013-ban a Weinstein fivéreket, Harvey-t és Bobot tüntette ki legnagyobb elismerésével, a Milestone-díjjal, melyet azoknak ítélnek oda, akik munkájukkal történelmi jelentőségűt alkottak. A díjat – mások mellett – Walt Disney, Steven Spielberg és James Cameron vihette haza.

A The New York Times és a The New Yorker tényfeltáró riportjai nyomán az elmúlt napokban mintegy harminc nő, köztük olyan hollywoodi sztárok, mint Angelina Jolie vagy Gwyneth Paltrow, valamint európai színésznők is arról számoltak be a nyilvánosság előtt, hogy Harvey Weinstein szexuálisan zaklatta őket, négy nő pedig nemi erőszakkal is megvádolta a befolyásos hollywoodi producert.

A New York-i és a londoni rendőrség is vizsgálatot indított a felmerült vádak alapján. Franciaországban kezdeményezték, hogy Harvey Weinsteint fosszák meg a Becsületrendtől.

Figyelmébe ajánljuk