Százmilliókat keresett a Zala megyei dizájnerkirály a rendőrök orra előtt, és nem a drog lett a veszte

Bűn

A férfi olyan anyagokat árult, amik egyetlen tiltólistán sem szerepeltek. Adót fizetni viszont nem szeretett.

Nagyüzemben terítette a dizájnerdrogokat egy Zala megyei férfi, a rendőrség még sem tudott fellépni ellene. A kereskedő ugyanis csak olyan anyagot terített, amik nem szerepeltek a sem a kábítószerek, sem az új pszichoaktív szerek listáján, így emiatt nem lehetett felelősségre vonni – derül ki a NAV pénzeki közleményéből.

 

A férfit korábban már a román hatóságok is körözték, Magyarországon 2017 óta foglalkozott online terjesztéssel – és ezt ijesztő profizmussal művelte. A drogokat csomagként küldte el a megrendelőknek, feladóként fiktív személyneveket használt. A megrendelések árát jellemzően ukrán strómanok nevére nyitott bankszámlákra kérte, és különböző ATM-ekből készpénzben vette fel.

 

Csak 2020-ban majdnem 10 ezer csomagot adott fel több mint 1,5 tonna összsúllyal. Az össze

Mivel a rendőrök nem tudtak fellépni a kábítószerterjesztő ellen, a NAV nyugat-dunántúli nyomozói is aktivizálták magukat. A NAV-vizsgálat már eredménnyel járt, hiszen kiderült, hogy a gyanúsított az internetes kereskedelemből származó bevétele után egyáltalán nem adózott, és összesen több mint 312 milliós kárt okozott a költségvetésnek.

 

Az adóhatóság ezután lecsapott: munkatársaik 7 helyszínen kutattak, 3 ingatlant vettek zár alá, több százezer forintnyi készpénzt, bankszámlapénzt, nagy értékű órákat foglaltak le, összesen csaknem 150 millió forint értékben. Találtak még több tucat, strómanok nevére szóló bankkártyát, több száz SIM-kártyát és 60 „buta” telefont is, amik a számlanyitásokhoz voltak szükségesek. Az akcióban a rendőrök – a NAV kábítószer-, cigaretta- és bankjegykereső kutyájának jelzése alapján – három helyszínen foglaltak kábítószergyanús anyagokat.

 

A NAV különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz az ügyben, a férfi az adócsalás miatt akár 10 évet is kaphat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk