Szexuális visszaélés miatt letartóztatták a rákospalotai gyermekotthon volt dolgozóját

  • narancs.hu
  • 2024. április 23.

Bűn

A férfi szexért cserébe azt ígérte egy 15 éves lánynak, hogy segít neki megszökni. 

Letartóztatásba került az a férfi, aki a megalapozott gyanú szerint – többek között – egy felügyeletére bízott kiskorút is abuzált egy rákospalotai gyermekotthonban – közölte az ügyészség

A megalapozott gyanú szerint a férfi 2023 tavaszán egy budapesti gyermekotthonban a felügyeletére bízott kiskorúval – hatalmi helyzetét kihasználva – szexuális cselekményt végzett. 

Ezen túl a férfi azzal is megalapozottan gyanúsítható, hogy egy másik, a gyermekotthonon kívüli kiskorú ismerősével is többször végzett szexuális cselekményt. Ehhez bizalmi viszonyt alakított ki vele, szeszesitallal és kábítószerrel kínálta, majd kihasználta a  bódult állapotát. A férfi egy alkalommal, amikor a kiskorú elutasította, meg is ütötte.

Az esetről tavaly decemberben tett közzé jelentést az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala, ebben az állt, hogy a Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon egyik 15 éves lány lakója 2023 áprilisában szökést tervezett, ezért megegyezett az egyik gyermekfelügyelővel, aki azt ígérte neki, hogy "segítségére lesz a szökésben, ha szexuális kapcsolatba léphet" vele. A jelentés szerint a szökés meghiúsult, ám a lány elismerte – a gyermekotthon vezetőjének, az egyik nevelőnek és a gyermekvédelmi gyámjának is –, hogy "a gyermekfelügyelő szexuális kapcsolatba lépett vele", bár erőszakról vagy kényszerítésről nem számolt be. 

Bár a próbaidős gyermekfelügyelő tagadta, hogy ilyesmi történt volna, ezt követően az intézmény vezetése közös megegyezéssel felbontotta a gyermekfelügyelő munkaviszonyát, de úgy döntött, nem tesz feljelentést, mert az ezt követő vizsgálat "rossz fényt vetne az intézményre". Kozma Ákos ombudsman a jelentésben úgy értékelte, hogy a feljelentés ilyenkor nem mellőzhető, április elején a rendőrség kérdésre megerősítette, hogy nyomoznak az ügyben

Az ügyészség most azt közölte, hogy a fővárosi rendőrök őrizetbe vették a férfit és szexuális visszaéléssel, valamint kiskorú sérelmére elkövetett szexuális erőszakkal és más bűncselekményekkel gyanúsították meg. A nyomozás tárgyát képező bűncselekményeket a törvény – a halmazati szabályokra figyelemmel – 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség indítványt tett a férfi letartóztatására, azzal az indokkal, hogy a cselekmények súlya, jellege, az elkövetés és a terhelt körülményei alapján mind a szökés-elrejtőzésnek, a bizonyítás befolyásolásának és a bűnismétlésnek is fennáll a reális veszélye. A nyomozási bíró – osztva az ügyészségi álláspontot – 1 hónapra elrendelte a letartóztatást. A végzés egyelőre nem végleges.

(Borítóképünk illusztráció.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk