Társa bántalmazta brutálisan a kaposvári gyerekotthon egyik lakóját, míg egy másik gyerek nevetgélve videóra vette

  • narancs.hu
  • 2020. január 10.

Bűn

Az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára a videóról tudomást szerezve azonnali vizsgálatot rendelt el. Hangsúlyozták, hogy a gyermekvédelemben is zéró tolerancia érvényes a bántalmazással szemben.

Felkerült a Facebookra egy másfél perces videó, melyben a kaposvári gyermekotthon egyik tagja társát brutálisan bántalmazza. (A videó azóta már nem elérhető.) A felvételen az volt látható, hogy az egyik fiú vég nélkül üti és rugdossa a másik fiút, mindeközben a videót készítő harmadik srác felettébb jól szórakozott és fennhangon bíztatta az elkövetőt – írja az Index.

A felvétel a rendőrséghez is eljutott, a lapnak úgy nyilatkoztak, hogy a Kaposvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indított büntetőeljárást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára közleményben úgy reagált az ügyre, hogy január 10-én éjfél után 13 perccel szerzett tudomást a videó felvételről, és a legrövidebb időn belül belső vizsgálatot rendelt el. A gyermekvédelmi intézményt fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatójától, Benedek István Zsolttól pedig azonnal tájékoztatást kért a gyermek jelenlegi állapotáról és vizsgálat lefolytatására utasította.

Az Emmi hangsúlyozta, a gyermekvédelemben is zéró tolerancia érvényes a bántalmazással szemben.

Mint arra az Index emlékeztet, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az OPCAT-ellenőrzések keretében 2016-ban vizsgálta a kaposvári intézményt, és súlyos problémákat tárt fel. A jelentés szerint a speciális gyermekotthon túlzsúfolt volt, az épület és a lakóhelyiségek le voltak rohadva, a gyerekek között pedig általános erőszak volt a jellemző.

Az intézményben élő, disszociális zavarokkal küzdő gyerekek a jelentés szerint akkor azt is mondták, hogy "itt ütni kell, hogy elfogadjanak".

Figyelmébe ajánljuk