Terrortámadás Új-Zélandon: egy férfi megkéselt hat embert egy bevásárlóközpontban

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 3.

Bűn

Jacinda Ardern tájékoztatása szerint a támadó az Iszlám Állam támogatója volt.

Késsel megsebesített legalább hat embert egy férfi az új-zélandi Auckland egyik bevásárlóközpontjában pénteken, a támadót a rendőrök lelőtték. Jacinda Ardern miniszterelnök terrortámadásnak nevezte a késelést.

A hat sebesült közül háromnak válságos, egynek pedig súlyos az állapota - közölte a mentőszolgálat.

A kormányfő tájékoztatása szerint a támadó az Iszlám Állam támogatója volt, és tettét a dzsihadista szervezet ideológiája ösztönözte. Úgy fogalmazott, hogy "erőszakos szélsőséges követett el terrortámadást az ártatlan új-zélandiak ellen".

Közölte, a bűnüldöző hatóságok előtt már korábbról is ismert volt a férfi. Az elkövető Srí Lanka-i állampolgár, aki tíz éve él Új-Zélandon. Ardern hozzátette, hogy a törvény szerint a férfit nem tarthatták börtönben.

A rendőrök a késelés után egy perccel lelőtték a tettest.

Andrew Coster új-zélandi rendőrfőnök szerint nincs további kockázat, a támadó egyedül cselekedett. "Minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy megfigyeljük őt, és az a tény, hogy ilyen gyorsan, nagyjából hatvan másodperc alatt be tudtunk avatkozni, azt mutatja, hogy milyen szorosan figyeltük őt".

Az egyik járókelő felvételt készített az incidensről, és feltette az internetre. Ezen tíz, gyors egymásutánban leadott lövés hallatszik, egy őr pedig felszólítja a vásárlókat, hogy hagyják el a bevásárlóközpontot. Szemtanúk újságíróknak elmondták, hogy több embert láttak a földön feküdni szúrt sebekkel. Az interneten megjelent videókon pánikba esett, a bevásárlóközpontból fejvesztve menekülő emberek láthatók.

2019. március 15-én egy fehér fajgyűlölő fegyveres 51 embert ölt meg két mecsetben Christchurch városában. Újságírók arról kérdezték Jacinda Ardernt, hogy a pénteki támadás bosszú lehetett-e a mecsetekben véghezvitt öldöklésért, de ő azt mondta, hogy ez nem "világos". Úgy fogalmazott, hogy egyedül a férfi a felelős a támadásért, nem egy hitvallás.

Aucklandben szigorú zárlat van érvényben a koronavírus-járvány miatt. A legtöbb üzlet zárva van, és az emberek általában csak élelmiszer-vásárlásra, orvosi ellátásra vagy testmozgásra hagyhatják el az otthonukat.

(MTI, Reuters)

Figyelmébe ajánljuk