Ácsorgott az udvarán, eltalálta egy vadászpuska golyója

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. szeptember 1.

Bűn

Az őzbakot nem tudta lelőni a vadász. Ahogy kibiztosította a fegyvert, a lakott terület felé állt a cső.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a vadászt, aki tavaly májusban Újfehértónál leadott egy vétlen lövést, és ezzel halálra sebzett egy helybeli férfit.

A vádlottat, akinek fegyvertartási és vadászengedélye is van, egy ismerőse őzbakra hívta vadászni. A vendéglátó felajánlotta azt is, hogy a vendég próbálja ki az ő hat kilométer hatótávolságú vadászpuskáját. A két férfi és a helyi vadásztársaság egyik tagja tavaly május 15-én autóval kiment Újfehértó határába. Az álló kocsiból a vádlott két lövést adott le egy őzbakra, de nem találta el. Miközben azonban a fegyvert kibiztosította, a puska csövét – szabálytalanul – a lakott terület felé fordította. Ekkor adta le a vétlen lövést – ez a golyó pedig eltalált egy embert, aki a kocsitól 2161 méterre, a saját családi háza udvarán állt. 

„A lelassult és stabilitását vesztett lövedék olyan súlyosan megsebesítette a férfit, hogy kórházba szállítását követően meghalt” – idézi Martossy György megbízott főügyész közleményét az MTI.  A sértett életét akkor sem lehetett volna megmenteni, ha azonnal szakszerű orvosi ellátást kap.

A baleset oka egyértelmű: a puskás ember megszegte azt a szabályt, miszerint a vadászfegyvert mindig úgy kell kezelni, hogy akkor se okozzon sérülést vagy kárt, ha véletlenül elsül.

Az ügyészség felfüggesztett fogház- és pénzbüntetést indítványoz a vádlottal szemben, az ügyben a Nyíregyházi Járásbíróság ítél első fokon.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk