Ácsorgott az udvarán, eltalálta egy vadászpuska golyója

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. szeptember 1.

Bűn

Az őzbakot nem tudta lelőni a vadász. Ahogy kibiztosította a fegyvert, a lakott terület felé állt a cső.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a Nyíregyházi Járási Ügyészség azt a vadászt, aki tavaly májusban Újfehértónál leadott egy vétlen lövést, és ezzel halálra sebzett egy helybeli férfit.

A vádlottat, akinek fegyvertartási és vadászengedélye is van, egy ismerőse őzbakra hívta vadászni. A vendéglátó felajánlotta azt is, hogy a vendég próbálja ki az ő hat kilométer hatótávolságú vadászpuskáját. A két férfi és a helyi vadásztársaság egyik tagja tavaly május 15-én autóval kiment Újfehértó határába. Az álló kocsiból a vádlott két lövést adott le egy őzbakra, de nem találta el. Miközben azonban a fegyvert kibiztosította, a puska csövét – szabálytalanul – a lakott terület felé fordította. Ekkor adta le a vétlen lövést – ez a golyó pedig eltalált egy embert, aki a kocsitól 2161 méterre, a saját családi háza udvarán állt. 

„A lelassult és stabilitását vesztett lövedék olyan súlyosan megsebesítette a férfit, hogy kórházba szállítását követően meghalt” – idézi Martossy György megbízott főügyész közleményét az MTI.  A sértett életét akkor sem lehetett volna megmenteni, ha azonnal szakszerű orvosi ellátást kap.

A baleset oka egyértelmű: a puskás ember megszegte azt a szabályt, miszerint a vadászfegyvert mindig úgy kell kezelni, hogy akkor se okozzon sérülést vagy kárt, ha véletlenül elsül.

Az ügyészség felfüggesztett fogház- és pénzbüntetést indítványoz a vádlottal szemben, az ügyben a Nyíregyházi Járásbíróság ítél első fokon.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.