Több mint félmilliárd forintos károkozással gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyház szervezetének letartóztatott vezetőit

Bűn

Egy más ellen indult nyomozás során kerültek képbe az egyházhoz tartozó Közösségi Misszió ügyvezetői.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette, különösen jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett pénzmosás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítja a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó, békéscsabai központú Közösségi Misszió ügyvezetőit, dr. V. Gy.-t és dr. V. K.-t az ügyészség – erősítette meg még a múlt héten portálunk információit a Békés Megyei Főügyészség. Mint akkor tudatták, a két vezetőt előterjesztésére előzetes letartóztatásba helyezték. Azt már a Gyulai Törvényszéktől tudtuk meg, hogy az erről szóló határozatot zárt ülésen a Békéscsabai Járásbíróság hozta meg.

Ugyanakkor új információval is szolgált a Gyulai Törvényszék, amelyből kiderült:

a nyomozás nem dr. V. Gy. és dr. V. K. ellen indult meg elsődlegesen, hanem egy bizonyos, eddig nem azonosított K. L. ellen. Ennek nyomán kerültek előbb képbe, majd letartóztatásba a Közösségi Misszió vezetői.

Nem csak azért kerültek rács mögé, mert esetükben fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye, valamint a bizonyítékok veszélyeztetése, hanem azért is, mert a velük összefüggésbe hozott gyanúsítás szabadságvesztéssel büntetendő. Ezt az is alátámasztja, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettének és a különösen jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett pénzmosás bűntettének becsült kártértéke meghaladja a 500 millió forintot.

Minderre tekintettel napokkal ezelőtt levéllel fordultunk a Magyar Pünkösdi Egyházhoz. Az iránt érdeklődünk, hogy milyen konkrét információkkal rendelkeznek a Közösségi Misszió vezetői elleni büntetőeljárásról. Tudomásuk szerint milyen visszaélések ügyében vizsgálódnak az adónyomozók? A gyanúsításban felmerült bűncselekmények mióta folyhatnak, hogyan valósultak meg és mekkora kárt okozhattak a költségvetésnek? Megkérdeztük: mit jelent ebben a konkrét esetben a jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett pénzmosás bűntette. arra is kíváncsiak voltunk, miért nem működtek a Magyar Pünkösdi Egyház belső ellenőrzési mechanizmusai ebben a konkrét ügyben. Terheli-e bármilyen felelősség vagy mulasztás az ügyben a Magyar Pünkösdi Egyházat? Ám egyetlen kérdésünkre sem kaptunk választ.

Azt egy, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) végezte ellenőrzésből tudjuk, hogy a Közösségi Misszió 2017-ben nem biztosította a szociális humánszolgáltatási közfeladat ellátására kapott költségvetési támogatások felhasználásának ellenőrizhetőségét. Az ezt követő években azonban az ÁSZ mindent rendben talált, ezért is érdekes a most megfogalmazott súlyos pénzügyi visszaélés gyanúja.

Az elmúlt években a Közösségi Misszió napelemes rendszerek telepítésén át több fajta képzési programban vett részt; részese volt energetikai korszerűsítésnek és 74 millió forintos bértámogatásban is részesült. A Közösségi Misszió más szervezetek és egyházak közreműködése mellett részt vesz népkonyhák üzemeltetésében és fenntartásában, de egyben tulajdonosa volt a 2011-ben alakult és évi több százmilliós forgalmat lebonyolító Csabakonyha Kft.-nek is. (A Csabakonyha Kft. üzemelteti a négycsillagos békéscsabai Munkácsy Hotelt, amely egykor 600 millió forintos EU-s támogatást kapott a vendéglátóhely kialakításának projektjére.)

Nemrégiben a 24.hu írta meg, hogy a Magyar Pünkösdi Egyház 230 millió forintja is odaveszett Simonka György volt fideszes képviselő és jelenleg is a vádlottak padján ülő egykori politikus volt cégében. A felekezethez tartozó Segítő Szolgálat még 2017-ben nyújtotta a jelentős összegű kölcsönt a mára felszámolás alatt álló Paprikakert TÉSZ Kft.-nek, ám jóideje hiába követeli vissza a pénzt.

Ugyancsak a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó hír, hogy éppen egy évvel ezelőtt, 2021 májusában már másfél éve várták a várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola pedagógusai: az egyház jogerős bírósági ítélet nyomán fizesse ki a tanároknak járó 18 millió forintos végkielégítést, a késedelmi kamatot, valamint a perköltség díját. Erre 18 hónap az egyháznak nem volt elegendő idő. A pünkösdi egyház Adventum Központ nevű szervezete - mint fenntartó - ugyanis 2019 októberében felmondott az iskola tanárainak, de a végkielégítést nem kapták meg a pedagógusok.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.