Véletlenszerűen választották ki áldozataikat a múlt heti csoportos támadások elkövetői

  • narancs.hu
  • 2023. február 13.

Bűn

Olyanokra támadhattak, akikről azt feltételezték, hogy a Kitörés Napja nevű neonáci rendezvényre érkeztek. Egy magyarokból és külföldiekből álló vegyes társaság négy támadást hajtott végre.

Sajtótájékoztatót tartott hétfőn a rendőrség azokról a csoportos utcai támadásokról, amelyek a múlt hét második felében Budapesten történtek. 

Nyerges Béla, a BRFK nyomozója a sajtótájékoztatón azt mondta, példátlan bűncselekmény-sorozatról van szó, négy bűncselekmény történt néhány napon belül. Az első február 9-én délelőtt, a Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárt városnéző sétájuk során 7–8 fő lerohant és különböző eszközökkel megverték őket. Az eszközök között volt vipera és gázspray is. Az eset alig egy percig tartott, majd az elkövetők elmenekültek a helyszínről. A három sértettből ketten súlyosan megsérültek, a támadás okát nem tudták meghatározni.

Ezt követően február 10-én újabb támadás történt, ez Gazdagréten. Egy férfi a munkahelyére tartott, amikor nyolcan hátulról megtámadták, bántalmazták, gázspray-vel lefújták, közölte a hvg.hu.

A rendőröknek a nyomozó elmondása szerint ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy egy bűncselekmény-sorozat első két esetével állnak szemben, ekkor alakítottak nyomozócsoportot, amelynek 24 tagja volt. Volt azonban olyan napszak is a hétvégén, amikor 40-en dolgoztak az ügyön.

Ugyancsak péntek éjjel a belvárosban volt egy újabb támadás: ekkor öten rontottak rá egy koncertre tartó párra, a férfi súlyos sérüléseket szenvedett. Majd hajnalban a Mikó utcában hatan egy német párt támadtak meg, mindkettejüket bántalmazták.

 
A BRFK felvétele kivetítve a sajtótájékoztatón.

A rendőrök a BRFK elmondása szerint arra voltak kíváncsiak, miért épp ezeket a sértetteket választották ki, hiszen

korántsem hétköznapi, hogy vascsövekkel rontanak rá emberekre Budapesten. Nyerges szerint a sértetteket csak a ruházatuk köti össze: bomberdzsekire hasonlító ruhadarab is volt rajtuk, ami azt sugallhatta a támadóknak, hogy a sértettek a Kitörés Napjára érkeztek a fővárosba és szélsőséges jobboldaliak.

A nyomozó közlése szerint a támadók egyedül a gazdagréti verés előtt kérdeztek rá az áldozatuknál arra, hogy a Kitörés Napjára érkezett-e, de a nemleges válasz ellenére is nem sokkal később hátulról leütötték. A többi esetben kérdés nélkül verték meg az áldozatokat.

A rendőrség szerint a támadásokban akár 15 elkövető is részt vehetett, többen azonban a konkrét verésben nem, csupán a szervezésben vállalhattak szerepet.

Szombaton kora délután az elkövetők egy részét a VI. kerületben elkapták, miután egy járőr az I. kerületből követte őket. Ketten német állampolgárok, egyikük olasz. Két vipera, egy kalapács, egy ólmos kesztyű és egy gázspray került elő tőlük, a rendőrség gyanítja, hogy további támadásokra készültek. A rendőrség elkapott egy magyar nőt is, őt szintén azzal gyanúsítják, hogy részt vett a támadásokban. Mindegyikük tagadja, hogy támadott volna, a külföldiek a legalapvetőbb kérdésekre sem feleltek. A BRFK szerint a támadók között meglepően sok volt a nő, volt olyan eset, ahol a támadók fele nő volt.

A magyar gyanúsított a rendőrség gyanúja szerint ott volt Gazdagréti és a Fővám téri eset során is, míg a német nőt csupán szervezéssel gyanúsítják. Nyerges azt mondta, az esetekkel kapcsolatban tartják a kapcsolatot a titkosszolgálatokkal is.

Szombaton egy, az említettektől független támadás is történt a fővárosban, akkor vélhetően jobboldali szélsőségesek támadtak civilekre a Széll Kálmán téren. A rendőrség erre a támadásra a hvg.hu kérdésére tért ki; azt mondták, még nem derült ki, hogy esetlegesen nem pont a korábbi támadások miatt elkövetett bosszúról volt-e szó. A BRFK nem nem árult el az esetről további részleteket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk