Véletlenszerűen választották ki áldozataikat a múlt heti csoportos támadások elkövetői

  • narancs.hu
  • 2023. február 13.

Bűn

Olyanokra támadhattak, akikről azt feltételezték, hogy a Kitörés Napja nevű neonáci rendezvényre érkeztek. Egy magyarokból és külföldiekből álló vegyes társaság négy támadást hajtott végre.

Sajtótájékoztatót tartott hétfőn a rendőrség azokról a csoportos utcai támadásokról, amelyek a múlt hét második felében Budapesten történtek. 

Nyerges Béla, a BRFK nyomozója a sajtótájékoztatón azt mondta, példátlan bűncselekmény-sorozatról van szó, négy bűncselekmény történt néhány napon belül. Az első február 9-én délelőtt, a Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárt városnéző sétájuk során 7–8 fő lerohant és különböző eszközökkel megverték őket. Az eszközök között volt vipera és gázspray is. Az eset alig egy percig tartott, majd az elkövetők elmenekültek a helyszínről. A három sértettből ketten súlyosan megsérültek, a támadás okát nem tudták meghatározni.

Ezt követően február 10-én újabb támadás történt, ez Gazdagréten. Egy férfi a munkahelyére tartott, amikor nyolcan hátulról megtámadták, bántalmazták, gázspray-vel lefújták, közölte a hvg.hu.

A rendőröknek a nyomozó elmondása szerint ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy egy bűncselekmény-sorozat első két esetével állnak szemben, ekkor alakítottak nyomozócsoportot, amelynek 24 tagja volt. Volt azonban olyan napszak is a hétvégén, amikor 40-en dolgoztak az ügyön.

Ugyancsak péntek éjjel a belvárosban volt egy újabb támadás: ekkor öten rontottak rá egy koncertre tartó párra, a férfi súlyos sérüléseket szenvedett. Majd hajnalban a Mikó utcában hatan egy német párt támadtak meg, mindkettejüket bántalmazták.

 
A BRFK felvétele kivetítve a sajtótájékoztatón.

A rendőrök a BRFK elmondása szerint arra voltak kíváncsiak, miért épp ezeket a sértetteket választották ki, hiszen

korántsem hétköznapi, hogy vascsövekkel rontanak rá emberekre Budapesten. Nyerges szerint a sértetteket csak a ruházatuk köti össze: bomberdzsekire hasonlító ruhadarab is volt rajtuk, ami azt sugallhatta a támadóknak, hogy a sértettek a Kitörés Napjára érkeztek a fővárosba és szélsőséges jobboldaliak.

A nyomozó közlése szerint a támadók egyedül a gazdagréti verés előtt kérdeztek rá az áldozatuknál arra, hogy a Kitörés Napjára érkezett-e, de a nemleges válasz ellenére is nem sokkal később hátulról leütötték. A többi esetben kérdés nélkül verték meg az áldozatokat.

A rendőrség szerint a támadásokban akár 15 elkövető is részt vehetett, többen azonban a konkrét verésben nem, csupán a szervezésben vállalhattak szerepet.

Szombaton kora délután az elkövetők egy részét a VI. kerületben elkapták, miután egy járőr az I. kerületből követte őket. Ketten német állampolgárok, egyikük olasz. Két vipera, egy kalapács, egy ólmos kesztyű és egy gázspray került elő tőlük, a rendőrség gyanítja, hogy további támadásokra készültek. A rendőrség elkapott egy magyar nőt is, őt szintén azzal gyanúsítják, hogy részt vett a támadásokban. Mindegyikük tagadja, hogy támadott volna, a külföldiek a legalapvetőbb kérdésekre sem feleltek. A BRFK szerint a támadók között meglepően sok volt a nő, volt olyan eset, ahol a támadók fele nő volt.

A magyar gyanúsított a rendőrség gyanúja szerint ott volt Gazdagréti és a Fővám téri eset során is, míg a német nőt csupán szervezéssel gyanúsítják. Nyerges azt mondta, az esetekkel kapcsolatban tartják a kapcsolatot a titkosszolgálatokkal is.

Szombaton egy, az említettektől független támadás is történt a fővárosban, akkor vélhetően jobboldali szélsőségesek támadtak civilekre a Széll Kálmán téren. A rendőrség erre a támadásra a hvg.hu kérdésére tért ki; azt mondták, még nem derült ki, hogy esetlegesen nem pont a korábbi támadások miatt elkövetett bosszúról volt-e szó. A BRFK nem nem árult el az esetről további részleteket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.