Vírusölőként árulta a löttyöt, elítélte a bíróság

  • narancs.hu
  • 2021.02.09 18:54

Bűn

Több országban is felbukkant az a savas oldat, amit nálunk egy csongrádi vállalkozó forgalmazott 2019-ig, többek közt vírusölő gyógyszerként.

Nátrium-klorit, sósav és citromsav volt az oldatban, amelyet egy csongrádi vállalkozó árult. Azt állította, hogy a készítménye 48 óra alatt kiirtja a szervezetből a maláriát, öli az influenzát, a baktériumokat, a vírusokat, és fertőző betegségek gyógyítására is jó. A most 53 éves V. A. 2017-ben alapított vállalkozást gyógykészítmények gyártására Romániában. Létrehozott egy magyar nyelvű webáruházat is, ahonnan meg lehetett rendelni a készítményét, amelyet csongrádi lakásán csomagolt. Az oldatot hirdette a közösségi médiában, videón magyarázta el, hogyan kell használni. Weblapját 2019 júliusában törölték.

Addig 1 millió 172 ezer forintot árult a készítményből.

Egy gyógyszer forgalomba hozatalához Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélye szükséges, de ilyenje sohasem volt a vállalkozónak. 

A Csongrádi Járásbíróság gyógyszerhamisítás miatt 2 év szabadságvesztést szabott ki V. A.-ra, a büntetés végrehajtását 3 évre felfüggesztette, kötelezte a bűnügyi költség megfizetésére, és a bevétel erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője az enyhítés érdekében fellebbezést jelentett be.

A savas oldat forgalmazásáról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és egy magánszemély tett bejelentést a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, az országos tisztifőorvos feljelentést tett, így indult vizsgálat. A WHO arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt a szert már több országban is árulták, közegészségügyi veszélyt hordoz, amit a csongrádi vállalkozó tett. Az OGYÉI is bejelentést tett korábban az ügyben, az intézet szerint ez az oldat a háztartási hipóhoz hasonlít.

Neked ajánljuk