Öt és feles (A bíró, aki halálpontosan mérte ki a sorfalat

Történetek a megyeháromból 7.)

Egotrip

A bíró, aki halálpontosan mérte ki a sorfalat (Történetek a megyeháromból 7.) A Bácsbokod-Balatonfőkajár-mérkőzésen történt. A nézők olyannyira elégedetlenek voltak a hazai csapat teljesítményével, hogy tiltakozásul minden pályán kívülre került (gurult, repült, vágódott) labdát megtartottak. A szünetre már elfogyott minden labda, a bácsbokodi intéző kétségbeesetten autózott a szomszédos Nyírbéltekre, de az öltözőket zárva találta, a Nyírbéltek idegenben játszott (Dunaszentgyörgy-Nyírbéltek 3-2). Feltörte a szertárat, és az összes labdával távozott.

A bíró, aki halálpontosan mérte ki a sorfalat

(Történetek a megyeháromból 7.)

A Bácsbokod-Balatonfőkajár-mérkőzésen történt.

A nézők olyannyira elégedetlenek voltak a hazai csapat teljesítményével, hogy tiltakozásul minden pályán kívülre került (gurult, repült, vágódott) labdát megtartottak. A szünetre már elfogyott minden labda, a bácsbokodi intéző kétségbeesetten autózott a szomszédos Nyírbéltekre, de az öltözőket zárva találta, a Nyírbéltek idegenben játszott (Dunaszentgyörgy-Nyírbéltek 3-2). Feltörte a szertárat, és az összes labdával távozott. Ám a 74. percre elfogytak a labdák (bőrgolyók), a bíró kénytelen volt lefújni a találkozót. A játékosok, vezetők hiába könyörögtek, a nézők nem adták vissza a labdákat (pettyeseket). A meccsen a vendég Balatonfőkajár vezetett 3-0-ra, s végül a liga is ezt a végeredményt hagyta jóvá. A hazaiak fellebbeztek, a bácsbokodiak pedig, ha három ponttal nem is, de huszonnyolc (pettyes, bőrgolyó) labdával gazdagabban térhettek nyugovóra. A bácsbokodi nézőket minősíthetetlen magatartásukért, az intézőt gyorshajtásért és betöréses lopásért ítélték el. A következő hazai meccsen (Bácsbokod-Hegyhátszentmárton) a nézők, már az első bekapott gól után, tiltakozásul bedobálták, berugdosták a hazavitt labdákat. "Nem vagyunk mi tolvajok! Ti raboljátok az időnket!" "Meg a nyírbélteki szertárat" - tette hozzá keserűen a bácsbokodi intéző, aki szabadlábon védekezett. A bácsbokodi csapat kétségbeesetten, de az első gólt még négy követte, az első félidőben. A nézők ezeket már nem látták, otthagyták a meccset már akkor, amikor a bedobált labdák miatt állt a játék. És azóta is áll, nem mozdul, bár mindig folytatódik (Bácsbokod-Hegyhátszentmárton 1-9).

A Vindornyaszőlős vezetőedzője nem megfelelő magatartás miatt hazaküldte a tréningről az együttes irányítóját. A tréner elmondta, a középpályás hozzáállása nem volt profihoz méltó. Amikor megkérdezte a játékost, mi a problémája, az irányító elnézett a hegyek felé, ahol a Balatont és a semmit sejtette, és csak annyit válaszolt, hogy boldogtalan.

Szabó III János, a Békésszentandrás középcsatára a Kápolnásnyék elleni bajnoki 63. percében, egy hosszú cselsorozat után a hálóba lőtt, összeesett, és kórházba szállítás közben belehalt a szépségbe.

Piros lapot kapott a Jászárokszállás egyik játékosa, miután csattanós puszit nyomott a játékvezető arcára. A kőkemény védő azután ragadtatta el magát, hogy a bíró szabadrúgást ítélt ellene, felmutatva a sárga lapot. "Mit fújtál, te?" - kérdezte ellentmondást nem tűrően a középhátvéd. "Rossz ütemű becsúszás. Örüljön, hogy nem állítom ki" - válaszolt kihívóan a játékvezető, mire a védő vészjóslóan közeledett feléje. "Nem csókolhatsz meg" - mondta a bíró, lehunyta szemét és csücsörített hozzá. A játékos ekkor a bíró szájába nyomta a sípot, elhaló füttyögés hallatszott, a bíró lihegett. A védő ekkor megpuszilta a játékvezető bal, majd jobb arcát. A bíró magához tért, felmutatta a második sárga, majd a piros lapot. "Azért állított ki, mert nem csókoltam meg" - védekezett a hátvéd. (Jászárokszállás-Dédestapolcsány 0-0.)

Mivel az edző kihagyta a csapatból a Mátraszentimre középpályását, a játékos felszántotta a pályát egy traktorral. A szántás zajára a közeli Szlovák csárda vendégei figyeltek fel, ők értesítették a gyöngyösi rendőrséget. A középpályás védekezésében elmondta: ha ő nem játszhat, akkor más se. Különben is, ősz van, a mélyszántás ideje, a pálya talaja olyan szar, hogy futballra alkalmatlan. - Mint a csapat - tette hozzá. A szántásba fenyőmagot szórtak, fenyőt ültettek, gyöngyharmattal locsoltak. A fenyves magasra nőtt, most tél van, és négy melák, méla tót favágó (a Mátraszentimre komplett hátvédsora) ül a vaskályha mellett a Fenyvesben, borovicskát isznak aranyfácánnal, és szélesen mosolyognak. Karácsonykor eljő az ő idejük. (A Mátraszentimre visszalépett.)

A Bodrogkisfalud 149-0-ra nyert az Ostffyaszszonyfa ellen. A világcsúcsnak számító találat mind öngól volt. Az Ostffyasszonyfa edzője és a játékvezető vitája után a vendégek tiltakozásul a saját kapujukba lőtték a labdát 36 másodpercenként.

Megyeháromszerte óriási felzúdulást váltott ki, hogy a játékvezető megadott egy labdaszedő gyerek által rúgott gólt. A Rábapatona-Tiszamenti SE találkozó 89. percében a hazaiak csatára távoli lövést eresztett meg, és a mellé tartó labdát a kapufánál ácsorgó fiú a hálóba továbbította. Az esetnek háttal álló (!) bíró - a vendégek heves tiltakozása ellenére - érvényesnek nyilvánította a gólt. Az utolsó pillanatban elért döntetlennel a hazaiak bent maradtak a megyeháromban. A labdaszedő gyereknek emelt szobrot és a bíró síremlékét egy időben, a meccs napja után egy évvel, falunap keretében leplezték le.

Miután a rendes játékidő és a hosszabbítás is döntetlennel zárult, negyven (!) büntetőt kellett lőni a mérkőzés befejezéséhez az Universitas-Szeged-Hevesaranyos Szabad Föld Kupa-selejtezőn. Az egyetemisták végül 16-15-re nyerték a párbajt, de ez a szám még jócskán elmarad a világcsúcstól. Az abszolút rekordot a Dunakeszi Kinizsi-Babosdöbréte Magyar Népköztársasági Kupa-selejtező tartja, amikor is negyvennyolcszor álltak a futballisták a tizenegyes pont mögé (Dunakeszi Kinizsi-Babosdöbréte 19-20).

Ujját veszítette gólörömében a Kékestető Tévétorony egyik labdarúgója, aki a Mátra Gyógyintézet ellen 4-1-re megnyert találkozó harmadik találatát szerezte és diadalittasan felmászott a kerítésre, ünnepeltetni magát. Amikor visszaugrott, jegygyűrűje beleakadt a fémperembe, mely leszakította a felső két ujjpercet. A huszonkilenc éves, civilben tévétorony-szerelő, nemrég nősült középpályást a gyógyintézetben elsősegélyben részesítették, majd a gyöngyösi kórházba szállították, de már nem tudták visszavarrni a levált darabot, így a csonk amputálása mellett döntöttek. A csatár ujja és munkája mellett feleségét is elvesztette - a gyógyintézetben nővérként dolgozó hitvese elvált tőle. - Mert nem hordtam a jegygyűrűt - mondta a csatár, akit csak az vigasztal, hogy továbbra is ontja a gólokat, immár a Mátra Gyógyintézet színeiben (fehér-fehér). Gólörömeiben komótosan kisétál a kerítéshez, nem mászik fel rá, kinéz volt feleségére, aki persze minden meccsén kint van, megcsókolja a jegygyűrű helyét, és felmutatja volt feleségének a csonkot. Csonk, anyu.

Az Egyházasgerge-Fővárosi Vízművek SK mérkőzésen történt. Szabadrúgáshoz jutott a hazai csapat, ígéretes helyzetben, húsz méterre a kaputól, kissé balról. A hazaiak szabadrúgás-specialistája letette a labdát, és kérte a bírót, mérje ki a sorfalat. És a bíró, a Feketeruhás Halál, civilben hentes, kimérte a sorfalat. Jutott a hazai játékosoknak, vendégeknek, nézőknek, taccsbíróknak egyaránt. (Egyházasgerge-Fővárosi Vízművek SK 0-0-nál, a 66. percben félbeszakadt.)

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.