Tartalom

Narancs XIX. évf. 31. szám (2007-08-02)

Publicisztika

Publicisztika

Anya megfürdött, apa főzött, és utána? (A posztfeminizmus problémái)

A posztfeminizmusnak azonfölül, hogy a nemek közötti kommunikációt tette meg központi gondolatává, temérdek problémával kell megküzdenie. Néhányról érdemes közösen gondolkodni. Eltelt fél év azóta, hogy a posztfeminizmusról és előzményeiről cikket írtam (Anya fürdik, apa főz, együtt lenni jó, Magyar Narancs, 2006. november 30.), és örömmel tapasztalom, hogy a mai napig megjegyzésekkel, kérdésekkel halmoznak el, és nemcsak az egyetemi tanítványaim. Nézzük hát szépen sorjában a posztfeminizmus és a róla gondolkodók problémáit!

Publicisztika

Irodalmi szószedet: A szabad vers

A szabad vers korántsem új, nem "modern" találmány, bár huszadik századi térhódítását egyértelműen a modernségben nyilvánvalóvá vált krízishelyzetnek, a Mallarmé által már felvázolt versválságnak köszönheti - ez értelemszerűen és mindenekelőtt a verssor válságát jelenti.

Egotrip

Öt és feles (A bíró, aki halálpontosan mérte ki a sorfalat

Egotrip

Történetek a megyeháromból 7.)

A bíró, aki halálpontosan mérte ki a sorfalat (Történetek a megyeháromból 7.) A Bácsbokod-Balatonfőkajár-mérkőzésen történt. A nézők olyannyira elégedetlenek voltak a hazai csapat teljesítményével, hogy tiltakozásul minden pályán kívülre került (gurult, repült, vágódott) labdát megtartottak. A szünetre már elfogyott minden labda, a bácsbokodi intéző kétségbeesetten autózott a szomszédos Nyírbéltekre, de az öltözőket zárva találta, a Nyírbéltek idegenben játszott (Dunaszentgyörgy-Nyírbéltek 3-2). Feltörte a szertárat, és az összes labdával távozott.

A szerk.

A szerk.

Lőj a biciklistára!

A biciklisták buktak, de rajtuk kívül mindenki köszöni, jól van, a most folyó Pánmongol Játékokon a mongol vagy angol váltónak összejött a 7000 pont (vagy a megaherz az öngólváltónak, nem értettük pontosan), a Nagydíjon pedig a jamaicai fiú messzebbre hajította a brazil kislányt, mint ellenfele, az eddigi éllovas, Petőfi Béla.

A szerk.

Félpályás támadás

A múlt héten újabb bemutatót kaptunk abból, hogyan intézzük agrárügyeinket. Miután a tavaszi fagy tönkrevágta a gyümölcsösök jó részét, a satnya kukoricatermés pedig az állattartóknak drágítja meg a takarmányozást, a keleti végek gyümölcstermelői bevették a 4-es főút egyik sávját.

Belpol

Belpol

"Nem szivárogtatunk sem neveket, sem információkat" (Kenedi János és Varga László történész az állambiztonsági iratok átvizsgálásáról)

1995-ben Kuncze Gábor felkérésére állambiztonsági iratok után kutattak a Belügyminisztériumban (BM). A szolgálatok nem fogadták őket tárt karokkal. Most a kormány megbízásából, öt másik kollégával együtt újra nekivágnak. Kenedi János és Varga László az elmúlt években többször kritizálta a koalíció ügynökügyben tett lépéseit. Volt mit kérdeznünk.

Belpol

"Egy tank benzin ingyen" (Vultur Csaba, a holtankoljak.hu szerkesztője)

Egy éve működik a tankolássegítő honlap, ahol mára az üzemanyagárakon és a kutakon elérhető szolgáltatásokon túl az ármozgások előrejelzésétől az autópiaci információkig sok minden megtalálható. A készítők tavaly megnyerték a Magyar Tartalomipari Szövetség első díját a közérdekű információszolgáltatás kategóriában. Az oldal szerkesztőjét - lapunk egykori munkatársát - a szolgáltatás eredményeiről és a honi kiskereskedelmi piac jellemzőiről faggattuk.

Belpol

AB-döntés az ORTT jogköreiről: Jogában áll hallgatni

A legfontosabb jogosítványaitól fosztotta meg az Alkotmánybíróság az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT), amikor a jogbiztonság elvére hivatkozva megsemmisítette a médiatörvény néhány passzusát. Ha az őszi szezonban a parlament nem alkot új törvényt, december 31-től kontroll nélkül maradhat a műsor-szolgáltatói szféra jelentős része.

Belpol

"Akár gáznagyhatalom is lehetünk" (Szabó György, a TXM ügyvezetője a makói gázleletről)

Ez év elején hozták nyilvánosságra, hogy Makó-Szentes térségében mintegy 600 milliárd köbméterre becsült földgázkészletre bukkant a kanadai bejegyzésű és denveri (USA) székhelyű Falcon Oil & Gas Ltd. magyar leánycége, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. A feltételezett mező 6000 méter mélységben található. Hogy valami van, azt senki nem vitatja, de hogy mennyi és milyen minőségű földgáz, abban már eltérnek a vélemények.

Hagyó Miklós portréja

Belpol

Százból kilencvenkilenc

A fővárosi MSZP legbefolyásosabb személyisége. Nincs tíz éve, hogy belépett a pártba, s tavaly ilyenkor még egy volt az országgyűlési képviselők közül - legfeljebb szívós háttérmunkájáról ismerték. A Naranccsal két alkalommal beszélt, de ez sem volt elég, hogy széles körű üzleti és politikai kapcsolatait maradéktalanul feltérképezzük.

Külpol

Külpol

A Nagy-Albánia-terv: Térképek a fejben, a szívben

Akármi legyen Kosovo sorsa, függetlenség vagy függetlenség, a nemzetközi közösség eltökélt: nem engedi, hogy az Albániában, Kosovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban egyesüljenek. Egyelőre olyan nagyon senki nem is forszírozza ezt a dolgot. Ám a távoli láthatáron már felsejlenek az albán nacionalizmus és az iszlám szövetségének kontúrjai. Úgy hétmillió emberről beszélünk.

Külpol

A katolikus egyház és a pedofilügyek: Reverenda alatt

Számos papi személy lebukása és százmilliós kártérítési összegek kifizetése után egyelőre még nem tudni, miként kerül ki a gyermekmolesztálási botránysorozatból a katolikus egyház. Jó néhány amerikai püspökség már csődöt jelentett, ám a morális krach ennél is fenyegetőbb következménynek ígérkezik.

Trafik

Trafik

kertész lesek - PRÍMA PORTA

A magyar tenger sikere leginkább abban rejlik, hogy egyszerre rutinos és kiszámíthatatlan. Azt hisszük, ismerjük, mint a szomszédunk tenyerét, a legsötétebb téli estén is érezzük illatát, ám amikor a bőrünkön érezzük, mindig tartogat meglepetést.

Trafik

csontzene - A Tisza-parton mit keresek?

Kérdezte anno a Költő, de a válasz ezúttal egyszerű: a parton a klavírhuszároké és klavírhuszárnőké a terep, hiszen augusztus 4. és 8. között rendezik Tiszadobon "A zongora ünnepe keleten" című, mindig magas színvonalú fesztivált.

Zene

Zene

Tökéletes másolat - Steven Soderbergh: A jó német (dvd)

Amikor Friedrich Wilhelm Murnaunak nem adták oda Bram Stoker Drakulájának a jogait, a filmrendező nem a történet megfilmesítésétől állt el, csak a címtől: így lett az ő vérszívója Nosferatu. A Casablanca jogaival már nem is bajlódott senki, de minek is tették volna, még ha meg is szerzik, csak a bajt meg az örökös öszszehasonlítást hozzák magukra.

Zene

Ki a bolond? - A méla Tempefői (színház)

Akik kitalálták, hogy Kőszegen és a Városmajori Parkszínpadon Csokonai Vitéz Mihály A méla Tempefői című szatirikus vígjátékát kellene bemutatni, azt hitték, hogy a darab egyértelmű üzenete mérsékelt intonációban is diadalmaskodni fog. Ezért aztán Jordán Tamás rendezése laza és színészcentrikus, ahogyan azt egy nagyjából-egészében tisztes nyári produkcióban, vagyis hakniban megszoktuk. Legnagyobb ötlete, hogy az előadás előtt és alatt fellépteti a Sebő együttest - én speciel régen láttam-hallottam őket, ezért ez az ötlet jólesett.

Zene

Kommentár nélkül - Formabontók 1. (kiállítás)

A kiállítás, annak ellenére, pontosabban vagy más szempontból azzal együtt, hogy a "birtokba vett" húsz év legjobb és legfontosabb munkáit mutatja be, furcsa és ambivalens érzéseket támaszt. Szilágyi Sándor 31 művész százvalahány képével, azt hiszem, egy sajátos "teoretikai alapvetést" próbál megfogalmazni. A korszakolással, ez látható, történeti-kronológiai metszetet kíván adni, a válogatás szempontjaival pedig, ugyancsak rögtön érthető, a műfajok és eljárások közötti szinkrónia-szinkronicitás, párhuzamok és áthatások érvényét és mélységét igyekszik feltárni.

Zene

Tatárjárás 2.0 - Dzsingisz kán és öröksége. A Mongol Birodalom (kiállítás)

Képzeljünk el egy olyan vándorkiállítást, amelynek ez lenne a címe: "Árpád fejedelem és öröksége", és ami egyszerre mutatná be a magyarsághoz köthető leleteket az Uráltól Spanyolországig, és a Kárpát-medence régészeti és más tárgyi emlékeit a hunoktól a 20. századig. Hamar belátnánk, hogy lehetetlen feladat volna, mind a magyar nép, mind a mai Magyarország területén, a magyarság megjelenése előtt élt népek, népcsoportok tárgyi kultúrájának még csak vázlatos ismertetése is. Hamar belátnánk, hogy a koncepcióval van a baj.

Zene

Hol volt, hol nem - Gion Nándor: Latroknak is játszott (könyv)

A hetvenes évek elején megjelent, a bácskai soknemzetiségű falu, Szenttamás életét bemutató regényfolyamának első része, a Virágos katona egyszeriben a kortárs magyar próza legjobbjai közé emelte a szerzőt. És nem érdemtelenül. A harminc éven keresztül írt, tetralógiává terebélyesedő, a Latroknak is játszott összefoglaló című nagyregényt most először veheti kézbe egy kötetben az olvasó.

Zene

Tánczene: Sava, borsa

Breakbeat, downtempo, indusztriál és a többi: a Sziget elektronikus kínálatából a Narancs puttyogásügyi szakértője mazsoláz.

Zene

Hangkorbácsolás (Nine Inch Nails)

Ennek is össze kellett jönnie egyszer: augusztus 11-én, szombaton a Szigeten az indusztriális rock történetének legnépszerűbb zenekara, az amerikai Nine Inch Nails zárja a Nagyszínpad programját. Alant pályakép és némi esélylatolgatás következik.

Zene

Rock: Könnyű szívvel

Mi, a Narancs gitárzenére kiképzett hadfiai éveken át ahhoz voltunk hozzászokva, hogy a Sziget közeledtével takaros panaszkórusba rendeződjünk ezeken az oldalakon, ám szívünk most könnyű, sőt vidám, hisz' ebben az évben kétségkívül nekünk, vagyis a gitárfrontnak áll a zászló.

Könyv
Lokál

Lokál

Élő legenda (Tabáni Helytörténeti Gyűjtemény és Dokumentációs központ)

Ha állna még a régi Tabán, aranyéletünk volna: délebédre bármikor kiugorhatnánk a Kékgolyóba valami zónapörköltre meg kovászos uborkára. Nem a Kékgolyó utcai Kékgolyóba persze - az sincsen már jó ideje -, hanem csak ide, a Kereszt tér fölé, ahol a Hosszú, a Kör meg a Komló utca összefut. Vagyis dehogy ugorhatnánk ki, hiszen akkor redakciónk nem lehetne a Naphegy téren, mert Naphegy tér sem volna, mivelhogy szőlők és gyümölcsösök borítanák azt a helyet, ahol most egyebek mellett Musztafa Kemál mellszobra áll.

Sport

Sport

Tour de France: Fekete trikó

Armstrong vagy Ullrich? - néhány évvel ezelőtt még ez volt a kérdés. Armstrong és Ullrich már nincsen, mégsem ezért vált teljesen lényegtelenné a sárga trikó kérdése az idei Tour de France-on. Azok a hazugságok, amelyek a teljes élsportot övezik, a mostani Touron buktak ki, szinte teljesen értelmetlenné téve az idei viadalt.

Tudomány