A közönség dönti el, mi lesz a lápi póc sorsa

  • narancs.hu
  • 2022. november 20.

Élet + Mód

Közeleg az év vége, ez a halak számára is jelent valamit.

Több mint tízéves hagyományt követve ez évben is közönségszavazás dönti el, hogy melyik halfajunk legyen 2023-ban az év hala. Az akció célja őshonos halaink népszerűsítése. Szavazni 2022. december 31-én déli 12 óráig lehet a Magyar Haltani Társaság honlapján.

Az egyik jelölt a lápi póc, apró termetű, zömök, bennszülött halfajunk. Úszósugarait egymástól függetlenül képes mozgatni, ezért kapta a "kutyahal" elnevezést. Barnás színezetét az oldalvonala helyén lévő aranysárga csík díszíti. Egykor tömeges állományai mára elszigetelten, holtmedrekben, lápokban, kisméretű állóvizekben és vízfolyásokban vannak jelen. Fokozottan védett, eszmei értéke példányonként 250 000 Ft.

A másik jelölt a sügér. Testhossza ritkán éri el a 30 centit, feje a testéhez képest nagy. Egyik legfontosabb ismertetőjegye az első hátúszó végén megfigyelhető fekete folt. Kis folyók alsó, róla elnevezett sügérzónájában, valamint a nagyobb vízfolyások nyugodtabb vizeiben él, de megtalálható a mélyebb, növényekkel benőtt kis állóvizek, holtmedrek parti zónájában is. Sporthorgászati értéke az évek során felértékelődött, íze a süllőével vetekszik.

A harmadik jelölt a szintén kis termetű selymes durbincs. Egyedi ismertetőjegye oldalának hosszanti csíkozottsága. Áramláskedvelő halfajunk, leggyakrabban a közepes és nagyobb folyók domb- és síkvidéki szakaszain találkozhatunk vele. Közvetlen gazdasági jelentősége nincs, védett, eszmei értéke példányonként 10 000 Ft.

    

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk