A pandémia szinte minden területen rontott a nők helyzetén

  • narancs.hu
  • 2022. október 24.

Élet + Mód

A nemek közti egyenlőség előremozdításában Magyarország a lista végén kullog.

Az egész Európai Unióban visszavetette a 2020-as év a nők karrier- és nyugdíjkilátásait, emellett az is kiderült a kutatásokból, hogy  a fiatal nők nagyobb arányban szembesültek munkanélküliséggel, és kevesebb nő vett részt az oktatásban is, mint férfi - írja a hvg.hu.

Közzétették ugyanis a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének (EIGE) idei mutatóit, amely azt mutatja, hogy a lista létrehozása óta most először csökkentek a pontszámok számos mért, fő területen. A 2022-es mutatók ugyanis a világjárvány első évének, azaz 2020-nak az adatain alapul, ami jól mutatja, milyen volt a járvány hatása a nők helyzetére. 

Az adatok szerint:

  • A nők egyre nagyobb valószínűséggel töltenek kevesebb évet foglalkoztatásban, ami akadályozza karrier- és nyugdíjkilátásaikat.
  • 2020-ban kevesebb nő vett részt formális vagy informális oktatási tevékenységekben, mint férfi.
  • A Covid alatt csökkent a nemek közötti egyenlőség az egészségi állapot és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén.
  • Nőtt az általános gondozási feladatok köre, ezek azonban nem egyenletesen oszlottak meg a nők és a férfiak között, ami súlyosbította a nemek között fennálló egyenlőtlenségeket. Fontos példa erre az intenzív jelenlétet igénylő gyermekgondozással töltött időre vnatkozó adat, amely szerint a nők 40 százaléka, míg a férfiak 21 százaléka töltött legalább 4 órát egy tipikus hétköznapon kisgyermekek gondozásával; időigényes házimunkát pedig a nők 20 százaléka, míg a férfiak 12 százaléka végzett házimunkát naponta legalább 4 órában.
  • A fiatal nők mindemellett nagyobb arányban szembesültek munkanélküliséggel a világjárvány gazdasági következményei miatt.

Az EIGE jelentése szerint a hatalom területén viszont történt előrelépés: nőtt a nők gazdasági és politikai döntéshozatalban való fokozott részvétele. (Ez azzal is összefügg, hogy több uniós tagállamban jogszabály által előírt kvótákat vezettek be.)

A nemek közötti egyenlőség előmozdításában a legjobban Svédország, Dánia és Hollandia teljesített, a lsita végén pedig Görögország, Magyarország és Románia kullog. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk