Civilizációs betegségek, melyek a covid idején különösen veszélyesek

  • Fizetett tartalom
  • 2020. november 15.

Élet + Mód

A covid-19 járvány végigsöpört a világon, és egyelőre nagyon nehezen akar csitulni. A klisé, miszerint az egészség a legfontosabb, tényleg igazolást nyert. Az állami egészségügy túlterheltsége ellenére bizonyos vizsgálatok, szolgáltatások, betegségek kezelése nem várathat, és ezért komoly szerep jut a magánklinikáknak is. A koronavírus elsősorban azoknál végződik halállal, vagy lassú és fájdalmas felépüléssel, akik alapbetegségektől is szenvednek, tehát nincs rendben az egészségük.

Vannak még védett csoportok?

Korábban úgy tűnt, csak az időseket és súlyos betegeket fenyegeti halállal a koronavírus, de sajnos egyre több a fiatal elhunyt is, akadnak köztük kiskorúak, és nem minden esetben tisztázott, hogy volt-e más, komoly betegségük. Nehéz szelektálni a hírek között, és a médiának sajnos eszköze is lehet a pánikkeltés, ezért jobb, ha csak szűrve és korlátozottan fogyasztjuk az információkat. A legfontosabb: tegyünk meg mindent a saját egészségünk megőrzéséért, és az immunrendszerünk karbantartásáért.

Egy erős immunrendszerű szervezet sokkal jobban reagál mindenféle kórokozó támadására, a koronavíruséra is. Az, hogy ebben a nehéz helyzetben valakinek nem kell háziorvoshoz mennie, szűrővizsgálatot halaszthat, áttehet egy nem sürgős műtétet, vagy akár meg sem kell közelítenie egy orvosi szolgáltatót sem, tényleg óriási kincs és érték.

Nem lehet már kijelenteni azt, hogy a fiatalabbakon csak “átmegy” a vírus és nem veszélyes, mindenki egyforma felelősséggel tartozik a saját és a mások egészségéért is.

Be kell tartani az alapvető higiéniás szabályokat, a maszkviselést, a kézfertőtlenítést, mert ez jól felfogott, közös érdekünk, hogy mind gazdaságilag, mind egészségileg túljussunk ezen a pandémiás válságon. Az unalom hangoztatott magas dózisú D-vitamin és C-vitamin pótlás tényleg életeket menthet! Emellett törekedni kell a túlsúly elkerülésére, mert az is plusz terheket ró a szervezetre, és a helyes táplálkozás a címben beharangozott civilizációs betegségek kulcskérdése is.

A civilizációs betegségek felerősödnek

A járvány közben bizonyos betegségek felerősödhetnek, illetve hatásukra megnőhet a halálozások kockázata. Csak a megfelelő életmóddal, táplálkozással és szűrővizsgálatokkal lehet kordában tartani ezeket. Akinél már jelen van valamelyik kór, annak kiemelten oda kell figyelnie magára, a többi embernek pedig a megelőzésre. A járvány így is rengeteg stresszt ró ránk, ami a legtöbb betegségnek szépen megágyaz. Ezért kell törekedni a pánikkeltés elkerülésére, szűrni a híreket, és odafigyelni a táplálkozásra és egészségmegőrzésre.

Pánikbetegség, depresszió

A covid miatt sokakban felerősödik a bizonytalanság, kilátástalanság érzése. Nem érzik magukat és szeretteiket egészségügyi vagy anyagi biztonságban. Mit hoz a holnap? Ez az állapot egy pánikbetegnél előhozhatja a rohamokat, vagy állandó szorongásban ölthet testet. De az eddig egészséges emberekben is kialakulhat páni félelem a jövő miatt. Ráadásul a pánikroham gyakran légszomjjal jár, szorít a mellkas, akár fulladhatunk is, és ezek a tünetek még inkább megrémisztik az illetőt, hogy esetleg a covidot kapta el. A mentális relaxáció és kikapcsolódás tehát fokozottan fontos most.

Magas vérnyomás betegség

A stressz, az idegeskedés a mindennapok eseményei miatt a magas vérnyomásúaknak sem kedveznek. Szédülés, szorongás, rosszullét, a vérnyomás hirtelen kiugrása léphet fel. Figyeljünk oda, hogy szedjük a gyógyszerünket, ha pedig eddig nem volt ilyen jellegű problémánk, mindenképpen nézessük meg szakorvossal!

Daganatos megbetegedések

A felfokozott állapot, az említett stressz hatására a szabadgyökök felszaporodnak a szervezetben, és ezek kiválthatják a kóros sejtburjánzásokat, vagyis megindulhatnak daganatos folyamatok. A túl cukros, szénhidrát dús étkezés, és az elhízás ráadásul tovább kedvez ezeknek a folyamatoknak. A rák megelőzésében is nagy jelentőséget tulajdonítanak a kutatások pl.a D-vitamin kiegészítő szedésének.

Szív-érrendszeri problémák

A civilizációs betegségek közül szintén a helytelen táplálkozás, és az állandó idegeskedés, túlterheltség és stressz számlájára írják az erek rugalmatlanná válását, az érelmeszesedést, a rögképződést, ami hat a vérnyomásra is, de vezethet akár stroke-hoz vagy szívinfarktushoz is.

Milyen kezelést válasszunk?

A covid-19 veszélyhelyzet alatt jó néhány kórházi ágy kiürítésére szükség volt, a rendelések, ellátások szüneteltek, vagy csak telefonos/online formában zajlottak. Egy ideig sem a fogorvosok, sem a magánkórházak nem fogadhattak pácienseket, de ez mára feloldásra került.

Bármennyire is fejlődik az állami egészségügy és annak ellátottsága, aki megteheti inkább a magánorvost választja. Bizonyos esetekben ez hatványozottan igaz: az állami ellátásban hónapokat kell várni egy képalkotó diagnosztikára, magánúton viszont szinte bármikor készítenek röntgent, CT-t, ultrahangot vagy MR-t, ha szükséges. Az idő életeket menthet, hiszen nem mindegy, mikor diagnosztizálnak valamit, és az milyen stádiumban jár már akkor.

Hazánkban is léteznek nagyszerű egészségbiztosítások, melyek lehetővé teszik pl. a járóbeteg (háziorvosi) gondozást is magán úton, de ezek nélkül is felkereshetünk klinikákat. Sok munkáltató biztosít dolgozói számára egészségügyi csomagot, mely tartalmaz baleset- vagy betegségbiztosítást, illetve magánorvosi ellátást.

A lényeg, hogy az egészség megőrzése most a legfontosabb, amit mindenki egyéni szinten tud befolyásolni, és ezzel közösségi szinten hatni a járvány visszaszorítására. A jövő még mindig bizonytalan, nem tudni, mikor lesz hatásos védőoltás, így addig az egyetlen megoldás, hogy vigyázunk magunkra és egymásra.

Figyelmébe ajánljuk