Egy hónap alkohol nélkül. Ki lehet bírni?

  • narancs.hu
  • 2017. november 1.

Élet + Mód

Ma reggel 7 órától indult a száraz november.

Hogy mi az a száraz november?

Alkoholmentes hónap. Az ötlet az angoloktól indult. 2013-ban hirdette meg először a brit jótékonysági szervezet, az Alcohol Concern, hogy ezzel is segítse mérsékelni a túlzott alkoholfogyasztást és a vele járó problémákat. Ott már két hónapot is szentelnek az ügynek, januárt és októbert.

Nálunk a Kék Pont Alapítvány honosította meg a kezdeményezést és az erőpróbához a novembert választotta.

Száraz november

Száraz november

Fotó: shutterstoc

 

Egy masszív alkoholistának ez valószínűleg nem elég. A kezdeményezés inkább azoknak próbál segíteni, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt. Akik egy hónapra képesek voltak letenni a poharat, csupa pozitív eredményről számoltak be: több energia, jobb alvás, kiegyensúlyozottabb idegrendszer, nagyobb teherbírás, és bonuszként egy kis fogyás.

Annak, aki egy hét alatt megiszik egy üveg bort vagy naponta egy korsó sört, esetleg rendszeresen legurít egy-egy felest, mindenképpen érdemes próbát tennie, javasolják a szakemberek.

„A cél a kollektív öngondolkozás a felelős alkoholfogyasztással kapcsolatban. Ha valaki az első pár napban feladja, akkor valószínűleg szüksége van segítségre. Ha mondjuk két hét után, akkor talán még jobban”- mondta Dávid Ferenc, a Kék Pont biopolitikai szakértője tavaly, amikor a kezdeményezés először került nálunk igazán reflektorfénybe.

Aki rászánja magát, tényleg nincs egyedül. Érdemes követni a Száraz november Facebook-csoportot.

Figyelmébe ajánljuk