Éjszaka újra vaddisznók bóklásztak a Szent János Kórház környékén

  • narancs.hu
  • 2022. június 3.

Élet + Mód

A héttagú vaddisznókonda a kórház melletti zöld területen tűnt fel.

Újabb vaddisznókonda járt-kelt éjszaka a a Szent János Kórház környékén, erről a Telexnek küldött videót egy olvasójuk. A hét állatról a Nagyajtai utcai villamosmegállónál, a János kórház melletti zöld területen készült felvétel.

A helyszín ugyanaz a környék, ahol szerdán több vaddisznót és kismalacot is kilőttek. A fényes nappal történt kilövésről egyelőre nagyon keveset tudni, nem tisztázott, hogy milyen szerv végezte el a kilövést, és ki adott rá engedélyt? A BRFK foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz.

A rendőrség csütörtökön közölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központja nem adott sem engedélyt, sem utasítást a vaddisznók kilövésére, ilyen jellegű kérés nem is érkezett.

A Pilisi Parkerdő ugyanígy elhatárolódott az esettől, a tegnapi nap folyamán közzétett közleményben jelezték ugyanis, hogy a vaddisznó-incidenssel kapcsolatban nem érintettek, de hozzátették, hogy mivel fontos számukra az élet és az élővilág védelme, ezért támogatja és a rendelkezésére álló eszközökkel segíti a történtek kivizsgálását.

A konkrét ügy kapcsán leszögezték: "az erdőgazdaság városok, települések – így Budapest vagy a XII. kerület – belterületén nem végez vadászati tevékenységet és nem folytat vadgazdálkodást, éppen azért az eset kapcsán nem intézkedett, és annak során egyetlen munkatársa sem volt jelen. A belterületi fegyverhasználat szabályozása, engedélyezése és a jogosultság ellenőrzése nem vadászati, vadgazdálkodási vagy erdészeti, kérdés. A belterületi fegyverhasználathoz szükséges engedélyt a területileg illetékes rendőrhatóság állíthatja és állítja ki."

A közlemény szerint a belterületi vad problémájának kezelésére az érintett önkormányzatok alkalmazhatnak az említett jogosultságokkal rendelkező specialistákat, akik megfelelő rendőrségi engedélyek birtokában indokolt esetben akár fegyverüket is használhatják a település belterületén. 

A Telex hozzáteszi, hogy bár az elmúlt években közel a felére csökkent a vaddisznóállomány Magyarországon, a llakott területeken ez nem látszik, ugyanis a vaddisznók könnyen költöznek be városi környezetbe akár egy elhanyagolt telekre is. Ráadásul a lakott területek nem részei semmilyen vadászterületnek, a vaddisznó számára a legbiztonságosabb hely a város lett - magyarázzák.

(Borítóképünk illusztráció.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk