Kilőtt vadmalacok: a DK szerint a vadászati törvény módosítása lehet a megoldás

  • narancs.hu
  • 2022. június 2.

Belpol

Egyértelmű törvényalkotásra lenne szükség, hogy a lakott területre tévedt állatok megmenthetők legyenek.

Újpest DK-s alpolgármestere, Trippon Norbert Facebook-posztban reagált a hírre, miszerint szerda délelőtt több vaddisznót és kismalacot is kilőttek a János Kórház környékén. Az alpolgármester „gyomorforgató mészárlásnak” nevezte az esetet. Hozzátette, a probléma Budapest egészén, így Újpesten is egyre gyakrabban kerül elő, hiszen számos esetben tévednek lakott területre a vadon élő állatok.

Trippon úgy fogalmazott: „Egyértelmű törvényalkotásra van szükség annak érdekében, hogy a településre betévedt vagy a településen fellelt, sérült állat megmenthető legyen.” Az alpolgármester kiemelte, a korábbi újpesti tapasztalatok alapján már előkészítették a „vadászati törvény” módosításának javaslatát, de a szerdai eset megmutatta, „ebben a parlamenti jogalkotás nem tűr késedelmet”.

Az alpolgármester javaslatai alapján világosan, törvényben mondhatná ki az állam, hogy a belterületre tévedt vadat elsősorban befogni kelljen, és ne lemészárolni. Trippon azt is felvetette, mi lenne, ha a törvény kifejezetten lehetőséget adna a települési állatvédelmi őrszolgálatnak, hogy akár szakszerű befogással, akár elszállítással, akár állatorvosi bevonással megpróbálják megmenteni a belterületre tévedt egészséges vagy sérült vadat. Bejegyzésében Trippon úgy fogalmazott:

„Mi lenne, ha mostantól az lenne bűncselekmény, ha valaki ész nélkül, közterületen mészárol például ártatlan kicsinyeket?”

Újpest alpolgármestere pártatlan és azonnali kivizsgálást követel az ügyben.

Csütörtök reggel a rendőrség egyébként közölte: nem adtak engedélyt a János Kórháznál elpusztított vadmalacok kilövésére, és nem is kaptak ilyen kérelmet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.