Kilőtt vadmalacok: a DK szerint a vadászati törvény módosítása lehet a megoldás

  • narancs.hu
  • 2022. június 2.

Belpol

Egyértelmű törvényalkotásra lenne szükség, hogy a lakott területre tévedt állatok megmenthetők legyenek.

Újpest DK-s alpolgármestere, Trippon Norbert Facebook-posztban reagált a hírre, miszerint szerda délelőtt több vaddisznót és kismalacot is kilőttek a János Kórház környékén. Az alpolgármester „gyomorforgató mészárlásnak” nevezte az esetet. Hozzátette, a probléma Budapest egészén, így Újpesten is egyre gyakrabban kerül elő, hiszen számos esetben tévednek lakott területre a vadon élő állatok.

Trippon úgy fogalmazott: „Egyértelmű törvényalkotásra van szükség annak érdekében, hogy a településre betévedt vagy a településen fellelt, sérült állat megmenthető legyen.” Az alpolgármester kiemelte, a korábbi újpesti tapasztalatok alapján már előkészítették a „vadászati törvény” módosításának javaslatát, de a szerdai eset megmutatta, „ebben a parlamenti jogalkotás nem tűr késedelmet”.

Az alpolgármester javaslatai alapján világosan, törvényben mondhatná ki az állam, hogy a belterületre tévedt vadat elsősorban befogni kelljen, és ne lemészárolni. Trippon azt is felvetette, mi lenne, ha a törvény kifejezetten lehetőséget adna a települési állatvédelmi őrszolgálatnak, hogy akár szakszerű befogással, akár elszállítással, akár állatorvosi bevonással megpróbálják megmenteni a belterületre tévedt egészséges vagy sérült vadat. Bejegyzésében Trippon úgy fogalmazott:

„Mi lenne, ha mostantól az lenne bűncselekmény, ha valaki ész nélkül, közterületen mészárol például ártatlan kicsinyeket?”

Újpest alpolgármestere pártatlan és azonnali kivizsgálást követel az ügyben.

Csütörtök reggel a rendőrség egyébként közölte: nem adtak engedélyt a János Kórháznál elpusztított vadmalacok kilövésére, és nem is kaptak ilyen kérelmet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miért jött létre a bűnügyi felügyelet és mit jelent pontosan? Kérdések és válaszok a Schadl-ügy apropóján

Amikor a végrehajtói kar volt elnökének és egyik vádlott-társának a letartóztatását megszüntették, bűnügyi felügyelet alá helyezték őket. Mi ez a jogintézmény, különösen az ingatlanhoz kötött bűnügyi felügyelet (köznyelven szólva: házi őrizet)? Egyebek mellett erről is szó esik Jován László ügyvéddel folytatott beszélgetésünkben.