Haltartás kezdőknek: 10 dolog, amire jó, ha előre felkészülsz

  • Fizetett tartalom
  • 2022. április 1.

Élet + Mód

Nem mindenkinek a kutya és a macska jut eszébe, ha házi kedvencekről van szó. Az emlősök mellett, ahova a rágcsálók is tartoznak, sokan hódolnak a díszmadár tartásának - és bizony több ezren az akvarisztikának is. A haltartásra, az akváriumokra könnyen rá lehet kapni, azt mondják, aki egyet beszerez, előbb-utóbb lesz neki másik is, újabb is. Aki a kezdő haltartás legfontosabb szabályait és követelményeit elsajátítja, az a későbbiekben bátran vághat bele komolyabb akvarisztikai feladatokba is. Cikkünkben az alapokat vesszük át, és, hogy milyen halfajok ajánlottak kezdőknek, akár gyerekeknek is.

Az akváriumok az otthonunk díszei

Egy szépen és okosan berendezett akvárium valóban a lakásunk éke lehet. A mini élővilág becsempészi a természetet a lakókörnyezetbe, a tiszta és egészséges flóra és fauna a lelki világunkra is jó hatással van. Az élőlények megfigyelése nemcsak a gyermekek számára érdekes és tanulságos, de a felnőttek is sok tapasztalatot nyerhetnek vele. Nem véletlen, hogy olyan sokan hódolnak ennek a hobbinak.

A víz, az akvárium látványa megnyugtat, még a Feng Shui is javasolja ezt a vizes élőhelyet a lakókörnyezetünkbe. Ha megfelelően rendezzük be az élőhelyet, odafigyelünk az előkészítési fázisra, és nem sajnáljuk az időt az előzetes informálódásra, akkor akváriumunk hosszú távon fog szépséget és élményt nyújtani a családunknak.

Goldfish in freshwater aquarium with green beautiful planted tropical. fish in freshwater aquarium with green beautiful planted tropical

10 tipp kezdő akvaristáknak Kiindulásnak nem feltétlenül kell mindent magunknak megtervezni, választhatunk akvárium szettet, ami a kezdőknek nagy segítség lehet. Ebben komplexen benne vannak a legszükségesebb eszközök (szűrő+levegőztető, vízmelegítő, hőmérő, fogóháló stb.). Felejtsük el a gömbakváriumokat! Egyrészt tilos, másrészt állatkínzás. Még gyermekek számára sem megengedhető! Az is tévhit, hogy kis akvárium kis gond. Valójában az 50 L alatti akváriumok nano akváriumnak számítanak, és ezekben az egyensúly fenntartása sokkal nehezebb, komoly hozzáértést igényel. A nanokban ráadásul speciális, kistestű halak, garnélák tarthatóak, amelyek kezdőknek szintén nem ajánlottak. Gondolkodjunk kezdőként 54 l-től (kivéve, ha bettát tartunk)! Az akvárium annál jobban fog működni, minél inkább a természetet modellezzük le. Felejtsük el a színes dekorköveket, a műnövényeket és az ízléstelen figurákat. Ezek valójában megkeseríthetik az akváriumunk tisztán- és egyensúlyban tartását. Válasszunk olyan jó minőségű aljzatot, amibe növényeket is lehet ültetni, és amelyek szemcsemérete nem ártalmas a halakra. A páncélos (és egyéb harcsák) bajuszszálait tönkretehetik a túl nagy és durva kavicsok (pl.sóder kövek). Ha mindent beszereztünk, az akváriumot “üresen” kell járatni 1-2 hétig! Helyezzük bele az átmosott talajt, töltsük fel vízzel, majd kapcsoljuk be a szűrőt és ha szükséges, a vízmelegítőt. Pár napig így szellőzzön, meg kell indulnia a természetes baktériumképződésnek a szűrőben. Néhány nap múlva bekerülhetnek a növények, esetleg csigák, majd újabb 4-5 nap múlva jöhetnek csak a halak! A víz ilyenkor már “élő” és eltűntek belőle az esetlegesen káros anyagok. Vízelőkészítő szerekkel gyorsíthatjuk a fenti folyamatokat, léteznek pl.baktérium kultúrák, melyek gyorsítják a szűrő érését. De még ezek használatával sem szabad a halakat azonnal betelepíteni. Figyeljünk, hogy ne népesítsük túl az akváriumot! Az élőlényeknek megfelelő térre és persze oxigén térfogatra van szükségük. Ha csodálatos, burjánzó növényvilágra vágyunk, akkor az akváriumszettben lévő világítócsövet lehet, hogy cserélnünk kell, kimondottan “flora” jelzésűre, mely biztosítja a zöldek számára az élettanilag megfelelő fénytartományt.

Ha a fenti alapvető tanácsokat betartjuk, olyan élő környezetet nyerünk, mely nagyrészt önfenntartóvá válik. Ha nem etetünk túl, nem lesz túl sok szerves hulladék, így elég a szűrőket hetente-kéthetente átmosni. Nagyobb akváriumtakarításra csak negyedévente lesz szükség, viszont a negyedes vízcserét iktassuk be 1-2 hetente.

Halfajok kezdőknek

Végezetül néhány faj és fajta, melyek tartása viszonylag könnyű, sőt, akár szaporodhatnak is, még kezdő akvaristák esetében is.

A legtöbben azt hiszik, hogy az aranyhal egy jó választás. Óriási tévedés! Az aranyhalak hidegvízi halak, nagyra nőnek, minimum 150 L-es akváriumot igényelnek (de inkább kerti tóba valók), ráadásul más fajokkal nem ajánlott együtt tartani őket. Megeszik az apró halakat, felforgatják az aljzatot, megdézsmálják a növényeket.

Ha gyermekről van szó, és minimális anyagi ráfordítást szeretnénk, akkor egy betta (sziámi harcoshal) jó választás lehet. A betta hímek kizárólag egyedül tarthatóak, de jól elvannak egy 10-15 literes akváriumban is. Mivel labirintkopoltyúsak, még levegőztető sem feltétlen kell. Ennek ellenére a betta is szereti, ha minden makulátlan körülötte. Csigákat, nagyobb garnélákat tarthatunk mellettük. Telepítsünk élő növényt, mert az fenntartja az egyensúlyt!

Az elevenszülők a legkedveltebbek a kezdők körében. A guppik, endler guppyk, mollyk, plattik, szifók viszonylag igénytelenek, a megfelelő körülmények között még gyorsan szaporodnak is. Némelyek viszont csipkelődnek. Számos szín és forma variációban tenyésztik már őket.

A takarító személyzet közül jó választás az “anci”, vagyis az algaevő ancistrus, mivel nem nő túl nagyra és igénytelen. Az algán kívül azonban őt is táplálni kell, pl.spirulina tablettával vagy forrázott salátával, uborkával. A páncélos harcsák szintén kedvelt és könnyen tartható halak, tisztogatják az aljzatot és szeretik, ha legalább 2-3-an vannak.

Figyelmébe ajánljuk