Hargita és Kovászna megyében alkot többséget a magyar nemzetiség

  • narancs.hu
  • 2023. március 12.

Élet + Mód

Lélekszámában és arányában is fogy a magyar népesség Romániában.

Romániában nemrég hozták nyilvánosságra megyei bontásban is a népszámlálás etnikai adatait. Eszerint továbbra is a székelyföldi Hargita és Kovászna megyében alkot többséget a magyarság, Marosban, Szatmárban, Biharban és Szilágyban pedig számottevő kisebbséget - írja a Magyar Hang. Ott a leggyorsabb a fogyás, ahol a magyarok szórványban élnek. Az eredményeket relativizálja, hogy két és fél millió lakos nem nyilatkozott nemzeti identitásáról. 

A nyilvánosság elé került megyei adatok nagyobb meglepetést nem kelthettek: általában a korábban tapasztalt tendencia – a magyarság mind lélekszámában, mind arányában tapasztalható apadása – folytatódott. Igaz, az eredmények pontos értékelését nehezíti, hogy két és fél millió ember nemzetiségéről, anyanyelvéről és vallásáról nincs tudomásunk - írja a lap. 

Mint a lap korábban írta, emögött elsősorban nem meggyőződést vagy valamiféle elhatározást kell keresnünk, hanem banális okokat: például a válaszadók figyelmetlenségét, a számlálók hanyagságát. (Tíz éve összesen 60 ezren tagadták meg a nemzetiségre vonatkozó adatok közlését. Kizárt, hogy 2022-re a számuk így megugrott volna.) Az adatok tehát hozzávetőlegesek, ám a korábbi évtizedek folyamatai így is kirajzolódnak belőlük.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk