A hatóságok nem javasolják a Mexikóba utazást a drogkartellek miatt

  • narancs.hu
  • 2023. március 12.

Külpol

Múlt héten két amerikai állampolgárt öltek meg, több mint két hete pedig három amerikai nő tűnt el a latin-amerikai országban.

 

A texasi közbiztonsági minisztérium közlése szerint a mexikói drogkartellek erőszakos ténykedése jelentős veszélyt jelent mindenkire, ezért nem javasolják most a Mexikóba utazást – írja a Népszava a BBC vasárnapi hírére hivatkozva.

Emlékeztetnek arra, a múlt héten két amerikai állampolgárt öltek meg fegyveresek a mexikói Matamorosban. A lövöldözésben egy mexikói járókelő is életét vesztette. A másik két amerikai állampolgárt sértetlenül átadták, az incidensért felelős kartell pedig bocsánatot kért az esetét, és átadta a rendőrségnek a lövöldözésben érintett fegyvereseit.

A kartell egy levelet is eljuttatott az átadott fegyveresekkel, akiket az üzenetben azzal vádoltak, hogy önkényesen, „fegyelmezetlenül” cselekedtek, és megsértették a kartell állítólagos szabályát, amely szerint „óvják az ártatlanok életét”. A levelet az Öböl-kartell nevű mexikói bűnszervezet frakciója, az úgynevezett Skorpiócsoport nevében írták alá.

A mexikói hatóságok feltételezése szerint a banda tagjai riválisokkal tévesztették össze az amerikaiakat, és tüzet nyitottak rájuk, miközben megpróbáltak elmenekülni.

Eközben amerikai tisztségviselők elmondása szerint több mint két hete nyoma veszett Mexikóban három amerikai nőnek, akik azért mentek át a szomszédos országba, hogy ruhát áruljanak ott.

Egy republikánus szenátor felszólította a Joe Biden amerikai elnök vezette kormányzatot, küldjenek amerikai katonákat a határ túloldalára a kartellek elleni fellépés érdekében. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök „arrogánsnak” minősítette a javaslatot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk