Hasít az egészségügy: alig van orvos, és a pluszmunkáért járó pénzt sem fizetik ki

  • narancs.hu
  • 2018. május 26.

Élet + Mód

A Heim Pál Gyermekkórház annak ellenére sem fizet, hogy a dolgozóik pert nyertek az intézménnyel szemben.

A napokban derült ki, hogy áprilisban mintegy 6 milliárd forinttal nőtt, és ezzel összesen 32,4 milliárd forintra ugrott a magyar kórházak adósságállománya. Ez továbbra is az alulfinanszírozottságot mutatja, és nem sok jel utal arra, hogy a folyamatos veszteségtermelést érdemben meg tudná vagy meg akarná akadályozni a kormány. Hogy a 32,4 milliárdos adósságállományból mennyit termelt a Heim Pál Gyermekkórház, nem tudni, de adósságuk biztos van. Az RTL Klub péntek esti híradójában elhangzottak szerint az intézmény évek óta tartozik közel kétszáz dolgozójának, mivel a kórház nem fizeti ki a pluszmunka után járó többletpénzt.

A kórházat is sújtó orvoshiány miatt sok túlórát kell vállalniuk az ott dolgozóknak, de ezért vagy pluszpihenőnap, vagy extra pénz járna. Mivel egyiket sem kapják meg, a kórház szakszervezeti vezetője több mint húsz alkalmazott nevében pert indított, amelyet márciusban jogerősen megnyertek, a bíróság kötelezte a Heim Pál Gyermekkórházat a több éve elmaradt ügyeleti díjak kifizetésére. Ennek ellenére a kórház nem hajlandó teljesíteni a jogerős ítéletet, mert – mint ahogy azt az RTL Klubnak leírták – nem értenek egyet az ítélettel, a Kúriához fordultak felülvizsgálatért.

A dolgozókat képviselő ügyvéd szerint ettől függetlenül ki kell fizetni az elmaradt pluszpénzt a kórháznak, ellenkező esetben végrehajtás indul az intézmény ellen. Hogy miben bízik a kórház, nem tudni, talán abban, hogy Kásler Miklós illetékes miniszter, vagy ha ő sem, akkor a tízparancsolat nyújt számukra valami megoldást.

Be kell tartani a tízparancsolatot, így gyógyulhat a magyar – mondta a leendő miniszter, aki majd az egészségügyért is felel

Na meg az ősrobbanás? Nem is volt ilyen. Sajtóértesülések szerint minden bizonnyal Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója követi majd a leköszönő Balog Zoltánt az Emberi Erőforrások Minisztériuma élén. Aki kíváncsi arra, mire számíthat Káslertől, annak ajánljuk korábbi portrénkat, de érdemes néhány percet rászánni azokra a nagyon furcsa kijelentéseire is, amelyeket a Mérce gyűjtött össze a főigazgató egyik korábbi előadásából.

Figyelmébe ajánljuk