Háztartásbeli költségek és törökellenes küzdelem: ezekről szól az idei törirérettségi

  • narancs.hu/Police.hu
  • 2019. május 8.

Élet + Mód

A diákok a szovjet propagandáról is értekezhetnek.

Több mint 73 ezren írják éppen a történelem érettségit - reggel 8-tól kezdve mindnekinek 3 órája van megküzdenie a feladatokkal középszinten, emelt szinten pedig még egy órát kapnak a feladatok megoldására.

Középszinten a rövid feladatoknál ma kérdezték az érettségizőket a ókori Athénnról, a törökellenes küzdelmekkről, a második ipari forradalomról, a határon túli magyarságról és a vizsgázók a háztartások mai pénzügyeivel kapcsolatos feladatokat is kaptak.

A második rész esszéfeledataiban pedig a következő témákból választhatnak: írhatnak a középkori a uradalmakról, a szovjet propagandáról, Szent István uralkodásáról és a trianoni béke hatásairól.

A legfrissebb eseményeket és a megoldásokat - mmiután vége a vizsgának, az Eduline-on követhetjük.

Az Oktatási Hivatal szerdai közleménye szerint történelemből középszinten 1 235 helyszínen 67 025 vizsgázó (közülük 1 903-an angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven), emelt szinten 125 helyszínen 5 831 vizsgázó (közülük 127-an angol, francia, német, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven) tesz érettségit.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?